24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Ден на сесловенските просветители, ден на светите солунски Браќа Кирил и Методиј, се празнува на 24 мај (11 мај), денот кога е започната Моравската мисија. Ден на основачите на првата словенска азбука глаголицата составена од 41 буква преставник на Кутмичевската  школа, покасно упростена во кирилица со 31 буква претставник на Преславската школа. Некаде од 1960 год овој празник традиционално се чевствува  во Рим на гробот на Светителот Св Кирил во цркавата Св Климент и официјална посета на римскиот Папа. Сатисфакција е што оваа година поради епидемијата на Ковид 19 ќе нема чевствување, односно лицемерие од оваа нелегитимна власт која сите заслуги на македонската историја од овој период  на златен послужавник и ги подари на бугарската историја! *Охрид, попладне, жежок август, 1960 и некоја, се качуваме по стрмнината кон…

Прочитај24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

ЗЕЛЕН ГРАДОНАЧАЛНИК, ЗЕЛЕН ГРАД !?

Петре, Вети, ‘‘СКОПЈЕ ЗЕЛЕН ГРАД‘‘ и посади трева на Плоштад! Петре, Вети, ‘‘СКОПЈЕ ПАМЕТЕН ГРАД‘‘, останува да видиме како ќе ни го демонстрира тоа! Вети и БИ, реализира, сведоци сме на ‘зеленото чедо‘ на Петрета на Плоштадот во главниот град, на Плоштадот Македонија, упс, како ли го нарече сега оваа власт? Дали е поради ветувањето или поради носталгијата кон ‘зеленото кругче‘ на сред плоштадот, останато како дел од кружниот тек, од времето кога на Плоштадот се движеа автомобили. Да, долг период Плоштадот беше и најголемиот паркинг во градот! Петре, Вети, Скопје ЗЕЛЕН ГРАД и посади трева на плоштад! Петре, Вети, Скопје ПАМЕТЕН ГРАД, останува да видиме како ќе ни го демонстрира тоа! Времиња, сепак Плоштадот оваа година полни точно 100 год. Не е ни чудо да можеби и…

ПрочитајЗЕЛЕН ГРАДОНАЧАЛНИК, ЗЕЛЕН ГРАД !?

РОДИНАТА МАКЕДОНИЈА МОРА ДА БИДЕ ПОСЕАНА СО ЗДРАВОТО СЕМЕ НА РОДОЉУБИЕТО!

Премногу денковци со малецки умови, лилиња, синови и ќерки на тате и мама!? Доследни или не на делото на своите створители!?Цилиња, фрчиња, црвендачиња, вилипчиња, такифитиња, камбовчиња, ратки и раткини синови, сите ‘блажени‘ деца на своите предци!? Се до искотот мотикар, од предок арамија!Сите, од првиот до последниот, закотвени во лежерниот комформизам во институти, академии, универзитети, власт, амбасадори, претставници во највисоките светски организации.Една цела булумента отпадници се искоти од не наследници од тие кои ја градеа оваа земја, натопена со крв, желна за слобода и опстанок, просперитет, желна за мир и спокоен достоинствен живот.Конквистадорите рушеа туѓи цивилизации а овие ја рушат својата родна грутка!Од каде на ова свето тло, 30 пати спомнато во Книгата над Книгите, Библијата, се искоти толку отпаднички одрод.Ова македонско тло, натопено со револуционерна света крв!Зародиш,…

ПрочитајРОДИНАТА МАКЕДОНИЈА МОРА ДА БИДЕ ПОСЕАНА СО ЗДРАВОТО СЕМЕ НА РОДОЉУБИЕТО!

ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА ЗАПОЧНА ОД МАКЕДОНИЈА ОД ВЕЛИКИОТ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,

дали таа ќе го смени насилно демонстрираниот хегемонистички правец, насочувајќи го кон нејзиниот изворен хуманистичко просперитетен модел на взаемно почитување на народите. Се поставува логично прашање, дали грото светско население се уште не сфаќа дека ширењето на пандемијата на коронавирусот  ковид 19, на планетава,  системски го менува светското општевствено уредување . Индициите не се јасно дефинирани  во кој правец ќе бидат сериозните промени, а не е за занемарување  дека тие  во голема мера ќе зависат  од конкретните активности на    суверенистите, наспроти загрозените глобал-либерал-капиталисти. Со едноставни зборови коронавирусот го стопира развојниот процес на глобализацијата и го стави на масата на преиспитување на нејзината системско суштинска агенда. Според  извори на Webtribune во една спроведена анкета, своето еминентно мислење го изразиле повеќемина авторитети од различни области од повеќе држави од светот,…

ПрочитајГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА ЗАПОЧНА ОД МАКЕДОНИЈА ОД ВЕЛИКИОТ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,

СУВЕРЕНИЗАМ, НАРОДНА ИДЕОЛОГИЈА НА 1-от И 21-от ВЕК

Во изминативе неколку века од човековата историја продефилираа сите општествени системи именувани како капитализам, комунизам, демократија и последниов неолиберален и практично покажаа дека резултатите не зависат од името на системот, туку од устројството на тој систем во однос на природниот систем на вредности и во односот на системот кон сопствениот народ, човекот, Бога.Во сите политички системи има успешни и неуспешни примери и сите системи делат универзални вредности и отпадништво.Во суштина и самата потреба од постоење на цивилизација во седоволниот концепт на живот значи отпадништво, но за тоа во некоја друга прилика.Нашата искуствена историја како македонски народ и нашето колективно сеќавање вели дека 1000 годишната македонска античка држава е резултат на устроеност по природните принципи и вредносни системи, каде Благото на еден РОД или таканареченото БлагоРОДништво се грижи за…

ПрочитајСУВЕРЕНИЗАМ, НАРОДНА ИДЕОЛОГИЈА НА 1-от И 21-от ВЕК

НЕ СМЕАТ ДА НИ ЈА УКИНАТ И СВЕТАТА ПРИЧЕСТ!

Вештачки наметнатиот хаос со т.н. „корона вирус“, како стојат работите, нема дно. Приближно еден месец сме сведоци на нејасна борба на државата против нејасен противник. Настрана што секоја болест е проблем сам по себе и како таква  носи само трагични последици. Настрана што секој свесен и совесен човек и без да е непосредно загрозен, сочувствува со страдањата на другите околу него. Тоа е морална, културна реакција на секој поединец, зашто секому од нас му е дадено чувството на припадност кон една група, заедница или идеја. Но, случувањата на кои сме денес сведоци, а кои се одвиваат на глобално (светско) ниво, го доведуваат во прашање и моралното и културното. За среќа, можеби ја имаме историската привилегија да бидеме сведоци на пропаѓањето на мрачните глобал – фашистички позиции! И, така,…

ПрочитајНЕ СМЕАТ ДА НИ ЈА УКИНАТ И СВЕТАТА ПРИЧЕСТ!

КОРОНА 19, КАКО ВИРУС И КАКО АЛАТКА ЗА ГЕОПОЛИТИЧКИ ПРОМЕНИ

Епидемиолозите ги изнесоа своите размисли за овој вирус кој го носи името Ковид 19, мутација на Корона вирус. Мерките и нивните препораки секако треба да се почитуваат.Статистиката излезе со податоците за смртност во последните неколку месеци, нема драстично зголемување на починати, се е тоа во некои „природни“ рамки. Најнеприродна е реакцијата на оваков тип на вирус со драстични мерки, карантин, затворање на граници,односно државите, стопирање на целокупната економска активност. Паниката која се крена околу овој вирус, вистински го оптерети здравствениот систем, но настаните што веќе започнаа да се случуваат во позадината на сето ова ја наговестуваат новата ера во развојот на човештвото и една од најголемите геополитички промени во историјата на планетата. Историјата сведочи за И-сторените работи, кои во последните 200 години изобилуваа со војни, оркестрирани револуции, геноциди,…

ПрочитајКОРОНА 19, КАКО ВИРУС И КАКО АЛАТКА ЗА ГЕОПОЛИТИЧКИ ПРОМЕНИ

„РЕФОРМАТОРОТ“ МИЦКОСКИ

Среќна околност за народот македонски е секако, сознанието дека во нашите македонски редови располагаме и со реформатор. Реформаторот е претседателот на партијата ВМРО – ДПМНЕ, која себе си се смета за опозициска, а во реалноста делува како фракција во редовите на СДС. Имавме можност да прочитаме од фракционерските портали дека Христијан Мицкоски се сретнал со грчкиот амбасадор во Република Македонија, Димитрис Јанакис. Во атмосфера заснована, се разбира, на традиционално пријателство, Мицкоски на грчкиот амбасадор му рекол дека Владата на ВМРО – ДПМНЕ ќе се фокусира на суштински реформи! Ова, по сè изгледа длабоко го трогнало амбасадорот, барем по изразот на неговото лице прикажано на сликата на фракционерскиот портал, а тоа, пак, му дало поттик на Мицкоски да ја елаборира својата посветеност кон реформаторскиот процес кој нè очекува (оваа…

Прочитај„РЕФОРМАТОРОТ“ МИЦКОСКИ

ОКУПАТОРОТ НАТО И 114те ПРЕДАВНИЦИ

  • Post category:Колумна

Се случи и тоа, фашизмот триумфираше во центарот на Скопје по втор пат во еден век. По втор пат фашистите преку негација на Македонците прогласуваат своја држава на територијата на Македонија.  Првиот пат тоа го сторија во 1944 година, преку бугарска воена агентура со помош на домашни предавници, а сега со албанската терористичка инсталација и повторно со одред домашни предавници, 114 на број. И нормално, посредникот го има главниот збор на својот јазик, тогаш на бугарски, сега на албански. Продадените македонски души седат во собраниските столчиња и аплаудираат, веројатно секој пропорционално по интензитет со колачот што го голтнал. Вреди ли? Вреди ли ова предавство за срамот што нивните семејства со генерации ќе ги јаде читајќи си ги имињата во историските читанки на своите блиски во својство на предавници?…

ПрочитајОКУПАТОРОТ НАТО И 114те ПРЕДАВНИЦИ

ШИН ФЕЈН

  • Post category:Колумна

Има нешто во ирската култура, водените брегови, гребени и пасишта што ме потсетува на дома. Неможам да ги избегнам споредбите за истоветната историска судбина како поробен народ и нивната борба за свој сопствен идентитет и сопствена земја. Ирскиот патриот Роџер Кејсмент напишал: Знам за две трагични истории во светот – таа на Ирската и таа на Македонија. И двете биле угнетувани и мачени. Роџер Кејсмент го платил својот патриотизам со неговиот живот. Нашите револуционери исто така биле убивани и мачени за Македонија. Денес кога Ирска се бори за својата независност и обединување тоа треба да биде искрата надеж за Македонската борба за сопствената слобода и независност.  Минатата недела беше историска за ирскиот народ кој за прв пат и речиси неочекувано се разбуди со можноста да биде воден од…

ПрочитајШИН ФЕЈН