Од насловите кои овие денови ми бодат во очи: „Ослободени двајцата Балисти што расекоа полицаец во Тетово“, , Приведени Комити од инспектори албанци, без никаков повод“, „Груби: Ќе славиме каде што сакаме и како сакаме“, За Шекеринска нормално било да има шуга меѓу војниците“.

Ослободени се двајцата членови на албанската навивачка група Балисти од тетово. Директорот на затворот не знае зошто. Стигнала наредба од горе, веројатно од некоја западна амбасада, оти теророт против Македонците мора да продолжи, мора да се стимулираат напаѓачите. Имено група од 9 балисти минатиот месец нападнале двајца Македонци во Тетово. Во обидот на двајцата полицајци да ги заштитат нападнатите, едниот се здобил со расекотини од нож. Затвор за Македонците што ја пеат химната на својата држава, слобода за терористите.

Речиси истовремено, во Скопје се приведени 13 членови на македонската навивачка група Комити. Причини немало, ниту инциденти, поради што по појавувањето на нивниот адвокат во полициските станици, истите биле ослободени. На прашањето од еден од родителите зошто се приведени, инспекторот одговорил со контрапрашање, дали знаел тој дека син му е Комита? Единствена причина е што членуваат таму, мора да се заплашуваат тие групи за славење на македонскиот спорт, како дел од македонштината. Адвокатот вели дека сосема случајно инспекторите биле од иста националност, неразбирлива констатација, но имајќи ги во предвид гласините дека поголема група инспектори во МВР, од албанска националност, биле задолжени да ги следат Комитите, работите веднаш стануваат појасни. Во тој контекст беше и убиството на Саздо, следен од организирана група. Директните извршители ги фатија, а истрага за тоа како имале информација каде се движи и точното име и презиме на жртвата нема. Како може една навивачка група да ги знае точните име и презиме на член на друга навивачка група, посебно кога немаат никаква комуникација меѓу нив, а секогаш во групите користат прекари? Нели прво му побарале лична карта, типично полициски.

Ќе славиме каде што сакаме и како што сакаме, Груби, а на прославата војската на Скопје со албански знамиња и маскирна сценографија и скандирање „етничка албанија“. Го слават денот на албанската азбука. Собрани на едно место скопска албанска војска, која скандира етничка албанија и гости од дипломатскиот кор. Неколку прашања ми се свртеа во главата. Што бара навивачка група на прослава на ден на азбука? Зошто овој љубилеј со ваква сценографија и гости во Македонскиот народен театар? Која е симболиката на овој спој, скопско-албанска војска која скандира „етничка албанија“ пред дипломатскиот кор а сето ова во Македонскиот народен театар? Се оградија ли гостите од дивеењето на шверцерите? Ако не, зошто? Или тоа е нивната мисија тука. Која е пораката што ја испраќаат со демолирањето на гордоста на македонската култура? Дали ова е јавно признавање каква е улогата на албанскиот јазик во Македонија, уништување на македонската култура и цивилизација? Значи ли тоа дека ова минорно малцинство, големо на хартија и кога се девет спрема двајца, нема категорија на луѓе кои ќе ја слават азбуката, па викнале хулигани кои знаат само да демолираат и да газат по достоинството на домицилното мнозинско македонско население? Значи ли ова дека 20 годишното високо образование на албански јазик, кое го плативме ние Македонците, беше непотребно? Дваесет години студираа, за да кршат, провоцираат, тепаат и убиваат. Дваесет години имаат предност при запишување, за сега да уништуваат се што е македонско.

Шуга имате вие, госпоѓо шекеринска, ама во мозокот. И вие и вашиот коалиционен партнер дпне со се вашите сателит партии, бидејќи ја доведовте Македонија до ова дереџе. А војниците само се заразиле од вас, исто како и оние што ве гласаат и вас и дпне.

Македонски железници вработува: Сите огласи за албанци
Но има лек, пет пари е и брзо ќе дојде.

Бидете дел од иницијативата за политичка партија „Родина“
https://rodina.org.mk/pristapnica/