ЗА РОДОЉУБНИТЕ ЖЕНИ, ВОИНКИТЕ МАКЕДОНКИ

Колумна: Елизабета Чингарова Матевска, член на Претседателството на Родина Македонија Нашата неисцрпна енегија, љубов, заложби, решителност ја црпиме од нашето славно минато, од генот, воспитувањето, традицијата од нашите мајки, баби, прабаби, од ПРАМАЈКАТА МА кои се олицетворение на нашата богата и бурна историја на Големите жени МАКЕДОНСКИ ВОИНКИ! АНГЕЛИНА МАРКУС, МАКЕДОНСКАТА РОДОЉУБНА ИКОНА, МАЈКА НАД МАЈКИТЕ, водилка и инспирација, која ни покажа како лавовски, со знаење, збор, перо и дело, со огромна, неисцрпна љубов и родољубие треба да се бори за својата РОДИНА МАКЕДОНИЈА! Ангелина Маркус ОЛИМПИЈА, жена од македонската Антика, мајката на Александар Македонски. Нејзината борбеност, иако засенета поради популарноста на синот и сопругот Филип, била надалеку позната. За да ја  заштити сопругата на Александар, Роксана и нејзиниот внук, таа води неправедна борба со многуте непријателски настроени…

ПрочитајЗА РОДОЉУБНИТЕ ЖЕНИ, ВОИНКИТЕ МАКЕДОНКИ

„ОФИЦИЈАЛЕН НЕОНАЦИЗАМ“

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Бројот 14.88 е тетоважа која ја носеле „Штрум“ нацистичките дивизии, но и задолжителен сериски број за шифрираните писма на „Гестапо“. Малкумина знаат што значат овие броеви конкретно, затоа и не им беше посветено посебно внимание на тетоважите на неонацистичкиот батаљон Азов!? Овакви тетоважи пронајдени се на телата на воените заробеници во Мариупољ. Иста ваква тетоважа пред неколку дена беше пронајдена на рамото на потполковник (Blackwаters) со американско потекло заробен во Бахмут. Но многу поважно е што официјалниот документ за воена помош, што НАТО го испраќа до Бундесверот носи архивски број 14.88! Германската влада официјално на сите медиуми потврди дека, тукушто испраќа 14, од вкупно 88 тенкови за Украина.А всушност што значат овие броеви!? Бројот 14 е меѓународен број за…

Прочитај„ОФИЦИЈАЛЕН НЕОНАЦИЗАМ“

НАЈГОЛЕМИОТ НЕПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ СЕ АЛБАНЦИТЕ-НАТРАПНИЦИ!?

  • Post category:Колумна

-Од сечачот на македонски глави Џемо Хаса до многу негови следбеници во скапи одела и кравати!? -До кога со уцени, закани со војна, само повелете, СПРЕМНИ СМЕ ЗА РАЗВРСКА! Колумна: Елизабета Чингарова Матевска, член на Претседателстово на Родина Македонија Првиот амбасадор на Германија во Македонија Др. Ханс Лотар Штефан, кој ги користел сите државни архиви на Германија од 19 век до 1913 година, ја напиша книгата МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗОЛ, во која ја аргументира вистината на постоењето на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.Сите архивирани документи од германската држава од 19 век потврдуваат дека постои засебен Македонски народ, кој вековно живее на овој простор, а никако македоно-бугарски, македоно-српски или македоно-грчки народ. Во едно поглавје во книгата МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗОЛ, експлцитно ни УКАЖУВА „ ОПСТАНОКОТ НА ДРЖАВАТА, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Е ВО ГОЛЕМ ЗНАК НА ПРАШАЊЕ!‘‘ Поради…

ПрочитајНАЈГОЛЕМИОТ НЕПРИЈАТЕЛ НА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ СЕ АЛБАНЦИТЕ-НАТРАПНИЦИ!?

МАЈЧИН ЈАЗИК

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Денес е меѓународен ден на мајчиниот јазик — ден на кој се одбележува мајчиниот јазик на народите ширум светот, поточно во 178 земји од вкупно 205. Прогласен е на XXX седница на Генералната конференција на УНЕСКО на 21 февруари 1999 год. Во 2000 година , овој датум е промовиран како,  Ден на лингвистичка и културна разновидност и повеќејазичност. Во светот денес се зборуваат околу 6.500 јазици, а на околу половина им се заканува исчезнување во многу делови од светот. Огромен процент или околу 6.400 јазици  се сметаат за „Мајчини јазици“,  останатите стотина се сметаат за хибридни или синтетски-есперанто. Официјално не постојат „таткови“ јазици. И тука голготата над македонскиот јазик станува неподнослива! Имено многу исчезнати, „мртви јазици" се од оваа…

ПрочитајМАЈЧИН ЈАЗИК

„НЕВРАБОТЕНИТЕ РАЦЕ ГИ ВРАБОТУВА ЃАВОЛОТ‘‘

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Димитар Благоев (Загоричани, Костурско, 14 јуни 1856 - Софија, 7 мај 1924) е македонски политичар, социјалист, панславист, основач на работничка социјалдемократска партија.  Во 1903 година приврзаниците на Благоев предизвикале расцеп во бугарската социјалистичка партијата и ја преименувале во  партијата БРСДП-Изворни Социјалисти (тесни социјалисти). Во 1919 БРСДП се преименува во Бугарска комунистичка партија. Неговото име е овековечено во името на градот Благоевград, преименуван од дотогашниот  град  Горна Џумаја во 1950 година. Покрај фактот што тој е првиот меѓународен експерт по Македонистика, кој од позиција на бугарски пратеник и делегат на комунистичката Интернационала се заложил за  „Македонските работи“ и меѓународно признавање на македонската нација и држава.  Тој во историјата останува првиот мислител и просветител  на Балканот кој го актуелизирал пролетерскиот концеп…

Прочитај„НЕВРАБОТЕНИТЕ РАЦЕ ГИ ВРАБОТУВА ЃАВОЛОТ‘‘

ФАШИСТИ, КОМУНИСТИ, ФЕДЕРАЛИСТИ, СИТЕ БУГАРИ СЕ ИСТИ

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА На 03.02.1922година бугарскиот премиер Александар Стамболијски издава декрат за покачување на националната безбедност со формирање на специјални вооружени сили наречени “Портокалова гарда“. Кои имале за цел да ги следат ловат и уништуваат (без предупредување) четите на #Организацијата. Со акцент на четите на Тодор Александров затоа што биле прогласени за екстремисти, македонисти и иридентисти кои и штетат на бугарската држава и бугарската нација. При посетата на Стамболијски на кралството СХС ( Југославија) во 1922г јавно побарал од српскиот премиер, помош за уништување на “македонските екстремисти“. Тој пред кралската делегација и новинарите ќе изјави : “ Вистината е дека ние Бугарите не зборуваме за Македонија, таа за нас е минато, поделбата заврши така како што заврши и тоа е зад нас.…

ПрочитајФАШИСТИ, КОМУНИСТИ, ФЕДЕРАЛИСТИ, СИТЕ БУГАРИ СЕ ИСТИ

КАДЕ Е „ГЛУШЕЦОТ“? ЌЕ ОДГОВАРА ЛИ „МАЧКАТА„?

КОЛУМНА: СОФИЈА АЧКОСКА, ПРЕТСЕДАВАЧ НА КОМИСИЈАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Празниците се зад нас. Заврши некако и првото полугодие од учебната 2022/23 година, а проблемите во образованието се заглавија како коска во грло, која треба под итно да се отстрани, во новата година. Од каде да тргнеме? Од лажните најави за бомби во училиштата, кои сакале да признаеме или не започнаа со оценувањето и тестирањето на учениците на крајот на првото тримесечеие, а завршија на крајот на првото полугодие, или од најавата на Министерот за образование и наука, дека учебниците кои иако ги чекавме целото прво полугодие, не стигнаа до последниот ден на годината или за тоа како после толку нереализирани работни денови, наставниците уапеаа реално да ги оценат учениците? На социјалните мрежи можеа да се се сретнат неколку претпоставки…

ПрочитајКАДЕ Е „ГЛУШЕЦОТ“? ЌЕ ОДГОВАРА ЛИ „МАЧКАТА„?

БАДНИКОВО ГРАНЧЕ -ИСКЛУЧИВО СРПСКИ ОБИЧАЈ???

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Сѐ почесто свештеници од МПЦ излегуват со „радикални препораки" од типот: „Палењето оган е чисто пагански обичај“ или „бадниковото гранче е чисто пагански обичај“. Според мене, но и според Декалогот и Евангелието, станува збор за гледиште, перспектива. Општо земено, „палењето оган" е универзален, меѓународен обичај, пагански и христијански и муслимански… Сечиј и општочовечки обичај, а многу тесногледо и исклучително размислување. Но, свештениците, т.е. некои од апологетите на „нашата црква" или подобро да речам претставниците на црквата од „нашата земја", отидоа чекор понатаму. Имено годинава тие тврдат дека дабовото (бадниково) гранче не е наш, туку чисто српски обичај и како таков треба да се исфрли како пагански??? Дали? Според моето скромно мислење Србите не се пагански народ и нивните обичаи…

ПрочитајБАДНИКОВО ГРАНЧЕ -ИСКЛУЧИВО СРПСКИ ОБИЧАЈ???

ДАЛИ ПОДДРШКАТА НА МУЦУНСКИ ЗА СЕОПФАТНО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЗНАК ЗА НАПУШТАЊЕ НА КОНЗЕРВАТИВНИОТ СТАВ НА ДПНЕ ЗА СЕМЕЈСТВОТО

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: СОФИЈА АЧКОСКА, ПРЕТСЕДАВАЧ НА КОМИСИЈАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ Уште не се спушти прашината од вчерашната бомба во ООУ „Љубен Лапе“, во Општина Аеродром одекна уште една. Со тоа стана сосема јасно дека не само што директорката на Љубен Лапе нема да биде повикана на одговорност, туку ваквите активности се вклопуваат во агендата на општината на Општината Аеродром за промоција на проектот „Родово одговорно училиште“ кое во соработка со „Македонскиот институт за европски студии“ се планира да се спроведува во училиштата на Општина Аеродром, Претходниот министер за образование и наука Мила Царовска, насилно и нетранспарентно го воведе Сеопфатното Сексуално Образование – ССО на невладината „Хера“ во наставните програми, поради што мораше да се прости од министерската фотелја. Таа замина но, сепак ССО како кукавичко јајце го протна низ иглени…

ПрочитајДАЛИ ПОДДРШКАТА НА МУЦУНСКИ ЗА СЕОПФАТНО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЗНАК ЗА НАПУШТАЊЕ НА КОНЗЕРВАТИВНИОТ СТАВ НА ДПНЕ ЗА СЕМЕЈСТВОТО

ЗАШТИТНИЧКАТА НИКАНИЈА ИЛИ БОЖИЦАТА АПТЕРОС – НИКЕ

  • Post category:Колумна

КОЛУМНА: TOMЧЕ ШИРКОВ, ЧЛЕН НА ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Можеби сте слушнале за Викторија „божицата" на победата? А сигурно сте слушнале за Нике „старогрчката" божица на победата. Старогрчки е многу проблематичен термин. Стари Грци има само во старечките домови во Атина и по некој во центрите за нега на Скијатос и Санторини. Но, тоа е друга тема… Да се вратиме на Нике, тоа е Ник (псевдоним) на „божицата" Аптерос, таа била гласничка на Зевс и била раскошно облечена со свила и пурпур, го заведувала Зевс. Практично таа е преставена како конкубина, да не речам калаштура, со нормална големина на жена. За разлика од неа, македонската самовила Никанија била заштитничка на Родот и НаРодот. Се разбира народот на Македон. Таа била вила од проста причина што Македонците верувале во…

ПрочитајЗАШТИТНИЧКАТА НИКАНИЈА ИЛИ БОЖИЦАТА АПТЕРОС – НИКЕ