ОКУПАТОРОТ НАТО И 114те ПРЕДАВНИЦИ

  • Post category:Колумна

Се случи и тоа, фашизмот триумфираше во центарот на Скопје по втор пат во еден век. По втор пат фашистите преку негација на Македонците прогласуваат своја држава на територијата на Македонија.  Првиот пат тоа го сторија во 1944 година, преку бугарска воена агентура со помош на домашни предавници, а сега со албанската терористичка инсталација и повторно со одред домашни предавници, 114 на број. И нормално, посредникот го има главниот збор на својот јазик, тогаш на бугарски, сега на албански. Продадените македонски души седат во собраниските столчиња и аплаудираат, веројатно секој пропорционално по интензитет со колачот што го голтнал. Вреди ли? Вреди ли ова предавство за срамот што нивните семејства со генерации ќе ги јаде читајќи си ги имињата во историските читанки на своите блиски во својство на предавници?…

Прочитај ОКУПАТОРОТ НАТО И 114те ПРЕДАВНИЦИ

ШИН ФЕЈН

  • Post category:Колумна

Има нешто во ирската култура, водените брегови, гребени и пасишта што ме потсетува на дома. Неможам да ги избегнам споредбите за истоветната историска судбина како поробен народ и нивната борба за свој сопствен идентитет и сопствена земја. Ирскиот патриот Роџер Кејсмент напишал: Знам за две трагични истории во светот – таа на Ирската и таа на Македонија. И двете биле угнетувани и мачени. Роџер Кејсмент го платил својот патриотизам со неговиот живот. Нашите револуционери исто така биле убивани и мачени за Македонија. Денес кога Ирска се бори за својата независност и обединување тоа треба да биде искрата надеж за Македонската борба за сопствената слобода и независност.  Минатата недела беше историска за ирскиот народ кој за прв пат и речиси неочекувано се разбуди со можноста да биде воден од…

Прочитај ШИН ФЕЈН

СМРТ НА НАРОДОТ – СЛОБОДА НА ФАШИЗМОТ!

  • Post category:Колумна

Кога доаѓа времето живите да им завидуваат на мртвите и кога ниту на мртвите им е допуштена привилегијата да почиваат во мир зашто по коските нивни газат тешки странски чизми, а душата им е обеспокоена од демонски лаги, измами и белосветски преваранти и кога на ваквата состојба „гарант“ ќе им биде НАТО, тогаш има само една констатација: тешко нам! А, кога на овие западни терористички орди кои убиваат и живо и мртво под закрила на сатанизираната држава на Американците, ќе им се приклучат уште и 114 од 116 поранешни Македонци, а сега измеќари во служба на демонот, тогаш имаме уште потежок заеднички именител за состојбата во која се наоѓа Македонија – црнила! Денес, приемот во фашистичко – геноцидната НАТО алијанса се прогласува за свечен чин, но повеќе наликува…

Прочитај СМРТ НА НАРОДОТ – СЛОБОДА НА ФАШИЗМОТ!

ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО ВО ЈАВНА КУЌА

  • Post category:Колумна

Законот за Јавно обвинителство не е закон на постоечка држава, не е предложен и изгласан од легитимна Влада или Собрание и не е правно издржан. Текстот на онаа хартија која ја нарекуваат Закон е во спротивност со срушениот Устав и спротивен на интересите на држава која сака да опстане. Намерно, со умисла и план, тој наметнат Закон ќе послужи да ја уништи нашата држава до крај. Ако македонскиот народ се залага за опстанок на своите синови и ќерки треба да го отфрли овој чин и сите други нелегални дејствија на таканаречената Влада и Собрание, и тоа со најстрог протест и со најстроги народни мерки кои ни се на располагање. За жал, не чувствувам дека тоа ќе се случи. Немаме народни водачи кои не се плашат од властите, а…

Прочитај ЈАВНОТО ОБВИНИТЕЛСТВО ВО ЈАВНА КУЌА

Во чест на годишнината од раѓањето на Македонскиот Великан – Гоце Делчев!

  • Post category:Колумна

Подготвено од  Елизабета Чингарова Матевска, по повод 148 год од раѓањто на Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостолот и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно национално-ослободително движење кон крајот на XIX и почетокот на XX век Свештеник не ја бакнува иконата на Христос кога проповеда со таква топлина и воодушевување, како што Гоце ја бакнуваше својата кама, пред да ја стави во нејзината футрола. Камата, неговиот (Гоцевиот б.н) најсилен инструмент, беше моќно средство за изразување на самоувереноста и терористичката дејност на Организацијата, затоа што со неа можеше да се користи само човек со полна самоувереност. Камата одигра крупна улога во животот на Организацијата во прво време, а пушката подоцна. Гоце ја опеваше камата како оружје на теророт…

Прочитај Во чест на годишнината од раѓањето на Македонскиот Великан – Гоце Делчев!

ММЕ КОЈ ПРВ ПОЧНА

  • Post category:Колумна

Лоши времиња дојдоа, опасно е да не се занимаваме со политика. Да, знам обратно нѐ учеа, дека мешањето во политика знаело да биде опасно, но нашата дистанца од политиката и оставањето на нештата да ги водат т.н. политичари не е опасно, туку погубно. Кои се политичарите кои нѐ водеа изминативе години? Нашите. А за чии интереси работеа? За сечии, само не за наши. Зошто? Затоа што не се занимававме со политика, таа работа им ја остававме ним, за тоа ги плаќавме. Упс, за тоа нѐ оданочуваат, односно крадат. Бељата е започната некаде по наводното ослободување од фашизмот (наводно бидејќи за Македонците прогонот почнат од тогаш во континуитет трае до сега, значи допрва нѐ чека борба и македонско ослободување), односно формирањето на современата асномска македонска држава. Неполна година по…

Прочитај ММЕ КОЈ ПРВ ПОЧНА

ЗАГАДУВАЊЕТО И ОТПАДОТ ВО ОПШТЕСТВОТО ОЛИЦЕТВОРЕН ВО „СЕВЕРНА“

Годината е 2020, постзападен свет, мултиполарен, се градат големи патни коридори, енергетски коридори, гасот е незаменлив еколошки енергенс во наредните 30 години.Македонија се приклучи на јужниот ток, кој за нас значеше конкурентна цена, екологија, бенефит од транзит, економија, раст.Велика Британија за 5 пати го зголеми увозот на гас од Русија, Германија гради втор северен ток, сите изнаоѓаат решенија за да си ја обезбедат енергетската сигурност, но и еколошката, додека на другите им продаваат демагогија. Што се случи во Македонија?Го урнаа јужен ток во интерес на трети земји и сојузи, за да биде дел од НАТО и ЕУ, кои во 21-от век нема ниту да постојат. Ја урнаа Република Македонија со странска служба на Зоран Заев, преку хибридна војна, државен удар, уривање на Уставот на Република Македонија, уривање на…

Прочитај ЗАГАДУВАЊЕТО И ОТПАДОТ ВО ОПШТЕСТВОТО ОЛИЦЕТВОРЕН ВО „СЕВЕРНА“

КОМУ СЕ ОБРАЌА Г.Г. СТЕФАН?

Станува состојба Македонецот и неговата родина Македонија да биваат напуштени и осамени. При Македонци и при Македонија – ем да се брише македонскиот народ ем да му ја ништат земјата и државата. Бидејќи од политичарите и нивните политички партии се изнаслушавме секакви глупости, на ред дојдоа да се „истакнат“ и црковните авторитети. Во еден ваков амбиент, по сè изгледа, се вклопува и г.г. Стефан, Архиепископот на МПЦ – ОА. Од прва, не е јасно дали политичарите и црковните лица си конкурираат во општите политички процеси или – напротив, се работи за докомплетирање на тимот кој треба да ја одигра улогата, во режија на странските налогодавачи: да се (де)физиономира, да се редизајнира македонскиот народ и неговата држава, а и црквата! Божиќното послание на г.г. Стефан во кое тој ни…

Прочитај КОМУ СЕ ОБРАЌА Г.Г. СТЕФАН?

РОДИНА МАКЕДОНИЈА НА ПОВИДОК

Денес над Македонија се раѓа ново сонце на слободата Македонците се борат за своите правдини. Не плачи Македонијо мајко мила, крени глава гордо високо, Старо младо машко и женско на нозе се кренало. Од гроб станаа славните херои на Крушевската република, Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански… Зборовите од македонската химна се наш патоказ за времето што доаѓа. Новото сонце, правдата и гордоста на Македонците во химната се испеани во сегашно време, единственото време во кое е можно да го живееме својот сопствен живот и во кое можеме да ги поставиме темелите на времето што доаѓа. А минатото, тоа го носиме во своите сеќавања, во своите мисли, песни, книги и преданија. Минатото е нашиот белег и мудрост, а сегашноста е нашето поле на дејствување. Сè што ни…

Прочитај РОДИНА МАКЕДОНИЈА НА ПОВИДОК

ОД ДЕНЕШНАВА РЕПРИЗА НА ФАШИСТИЧКАТА ИДЕЈА ЗА ПОДЕЛБА, МАКЕДОНИЈА ПОВТОРНО ЌЕ ИЗЛЕЗЕ ПОСИЛНА И СУВЕРЕНА!

Една недела како една деценија, се разбира не квантитативно, но квалитативно многу наликува на деценијата во која се одвивала втората светска војна. Германци, Италијани и Американци од позиција на моќ и локални предавници кои „отлично говорат блгарски“. Македонците како и тогаш, така и денес, на прагот на уништувањето, духовно, економски и физички.Т.н. „влада“ била фокусирана на „продолжување на остварување на националните интереси“, изјави нејзиниот технички премиер на средбата со американската амбасадорка. На чии национални интереси мислеше Спасовски останува да си толкуваме самите. Имајќи во предвид дека оваа влада не е избрана од македонскиот народ, а партијата од која доаѓа Спасовски се покажа како лидер во соработката со македонските душмани, сигурно мислел на американските, грчките, албанските, бугарските и чии се не национални интереси, само не на македонските.Во истиот ден…

Прочитај ОД ДЕНЕШНАВА РЕПРИЗА НА ФАШИСТИЧКАТА ИДЕЈА ЗА ПОДЕЛБА, МАКЕДОНИЈА ПОВТОРНО ЌЕ ИЗЛЕЗЕ ПОСИЛНА И СУВЕРЕНА!