ВЕЧНА ТИ СЛАВА ГОЦЕ МАКЕДОНЕЦУ, ШТО ЧЕСНО И ОДВАЖНО, САМОСТОЈНО ЈА ПРОДОЛЖИ СЛАВАТА АЛЕКСАНДРОВА!

  • Post category:Колумна

Пишува, Елизабета Чингарова Матевска, член на Претседателството на Родина Македонија Посветено на Гоце Делчев, (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903), ЕГЗЕМПЛАР НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНОСТ! Можете заеднички да го ‘‘чествувате‘‘ денот на Гоцевото раѓање, но тоа не допира ни до него, ни до нас Македонците. До него, ДО ГОЦЕ ВО ВИСОЧИНИТЕ НЕБЕСКИ, ДОПИРА САМО ИСКРЕНОТО И ОД СРЦЕ И ОД ДУША ПОЧИТУВЊЕ ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД! Додека соседите коленичеа пред белосветските преддворја, за да им доделат владетел-водач-заштитник, МАКЕДОНЕЦОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, МАКЕДОНСКИТЕ РЕВОЛУЦИОНЕРИ, ВОЈВОДИ, КОМИТИ, НАРОД, САМОСТОЈНО И ГОРДО ЈА ВОДЕА СВОЈАТА БОРБА ЗА САМОСТОЈНА СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА! Дали ова е погрешниот пат или не, останува иднината да потврди. Но, нашите предци длабоко вкоренето го носеа, еонот и гласот на минатото кое ечеше во нив како и во нас…

ПрочитајВЕЧНА ТИ СЛАВА ГОЦЕ МАКЕДОНЕЦУ, ШТО ЧЕСНО И ОДВАЖНО, САМОСТОЈНО ЈА ПРОДОЛЖИ СЛАВАТА АЛЕКСАНДРОВА!

ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ

  • Post category:Колумна

(ЕСЕЈ НА ТЕОНА ТРАЈКОВСКА, ВНУКА НА ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ) Моето определување во овој труд е за македонскиот сликар Лазар Личеноски, кој е основоположник на Современото македонско сликарство. Во создавањето на овие основи во сликарството во Македонија се и сликарите: Никола Мартиновски и Димитар Пандилов како и скулпторот Димо Тодоровски, кој во некои спорадични мигови има создадено и неколку сликарски дела. Улогата на Лазар Личеноски и неговото сликарско, цртачко, таписериско и мозаично творештво се присутни пред сè во градењето на мојата личност, преку директните контакти со внукот од сестра (Стојана Бошнакоска), а мој дедо по мајка, арх. Драган Бошнакоски. Така мојата определба е да ги пренесам сознанијата што Драган Бошнакоски, од својот вујко Лазар Личеноски ги искажува, скоро во целокупното семејно живеење секојдневно и на секоја наша средба. Неговата улога…

ПрочитајЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ