Парламентарни избори, дилеми, предизвици и реалност

Нелегитимна власт, насилно променет Устав, нефункционален државен апарат, криминал до гуша. Како да се излезе од бесаќето во кое не втурнаа? Кубурот не го вадиме а изборите ги сметаме за предавство. Македонскиот народ е избркан од територијата на правото, потиснат е на туѓа териротија на која царува беззаконието. Помеѓу народот и неговата посакувана праведна македонска држава се наоѓа фронтовска линија. Од една страна вкопани во ров македонските патриоти, а од другата домашните квислинзи сдс-дпне со сите нивни потрчковци поддржани од криминалната западна елита како окупатор. Мртва борба, ни таму ни ваму. Дали да чекаме засилување во услови кога храната и муницијата се при крај, или да облечеме од окупаторските униформи и да се обидеме да се протнеме преку фронтот зад непријателските линии и да ги нападнеме од зад…

ПрочитајПарламентарни избори, дилеми, предизвици и реалност

ПАСИИ ПО МАКЕДОНИЈА

  • Post category:Колумна

Дали постои увереност  дека страданиjата на Македониjа се казна Божjа? Признавам, jас не сум уверен во тоа. Така човек може длабоко да се огреши, ако смета дека сите народни или лични страданиjа се казна Божjа. Трите крста на Голгота не учат да бидеме краjно внимателни при оценката на било чие страдание и причините кои довеле до нив. На централниот од трите крста беше синот Божjи, коj великодушно ги презеде врз себе гревовите на целото човештво, а лево и десно од Него беа разапнати разбоjници и крадци, кои на таков начин ги доодуваа последните чекори од овоземскиот пат, одговараjки за своите (не)дела, сторени по сопствен избор. Тогаш... дали разапнувањето на Човекольубецот беше казна, ако се знае сето ова? Во долгиот ред на страдалници стоjат пророци, апостоли и голем броj…

ПрочитајПАСИИ ПО МАКЕДОНИЈА

ЗОШТО СЕ ФОРСИРАА ПРОПАДНАТИ ЗАПАДНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ КОГА ИСТРАЖУВАЊАТА ПОКАЖУВААТ ДЕКА КИНЕСКИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ ДУРИ ЧЕТИРИ ОДДЕЛЕНИЈА ПОНАПРЕД СО ЗНАЕЊЕ ОД АМЕРИКАНСКИТЕ ВРСНИЦИ

  • Post category:Колумна

Родина ја осудува досегашна политика на сите влади на пост-независна Македонија за затупување на масите со копирање на фалични Кембриџи итн и со својата програма за образование ќе ја донесе Македонија на врвот на светските листи, бидејќи го гледаме образованието како фундамент на нашиот изворен самостоен економски раст кој ќе обезбеди благосостојба и национална, културна слобода на Македонија и Македонскиот Народ за следниве 1000 години. Дека Кина станува суперсила и во образованието кое е основа за нејзиниот спектакуларен економски бум покажа и едно светско истражување на 15-годишните ученици. Оние со образование под јаремот на глобалофашистите а со цел затупување на масите се далеку под просекот, како на пример САД а последниве децении и Македонија во која глобалистичките корумпирани марионети и ЕУ/НАТО папагали, по наредба на господарот воведуваа "Кембриџи"…

ПрочитајЗОШТО СЕ ФОРСИРАА ПРОПАДНАТИ ЗАПАДНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ КОГА ИСТРАЖУВАЊАТА ПОКАЖУВААТ ДЕКА КИНЕСКИТЕ УЧЕНИЦИ СЕ ДУРИ ЧЕТИРИ ОДДЕЛЕНИЈА ПОНАПРЕД СО ЗНАЕЊЕ ОД АМЕРИКАНСКИТЕ ВРСНИЦИ

ЗАПАДНИОТ МЕЧКАР И ГОЛЕМОАЛБАНСКАТА МЕЧКА

  • Post category:Колумна

„Без амин од албанците не смеело да се носи ниту една битна одлука“, „Апсурдно е со тројца Македонци да разговараме за од Господ дадено право да зборувам албански“, „Нема шанси да се сменат Преспанскиот договор, Законот за јазици и Договорот со Бугарија“. Овие наслови ги добивме како пораки во изминативе неколку дена од албанските лидери во Македонија. Епа господо од вечно обесправеното малцинство со најголемите првивилегии во светот, дали сте ја слушнале поговорката дека едно мисли мечкарот а друго сонува мечката. Вашиот танц беше воинствен и освојувачки се додека со звуци на томахавки свиреше вашиот мечкар, западната глобалистичката гајда. Но во последните неколку години таа гајда се издиша, а вашиот танц се претвори во хистерично скокање несинхронизирано со светските цивилизациски текови. Со кое право забранувате да носиме одлуки…

ПрочитајЗАПАДНИОТ МЕЧКАР И ГОЛЕМОАЛБАНСКАТА МЕЧКА

ПОДЗЕМЈЕТО, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И НАРОДНАТА КАСА ОД 3,4 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ЗА ВЕЧНИ ДОЛГОВИ И РОПСТВО

  • Post category:Колумна

Според меѓународни организации кои ги пратат стапките на корупција на државите во светот, Македонија се наоѓа високо горе со над 25% корупција. Заев кој е инсталиран од надвор да биде премиер на западниот геноциден проект „Северна“ изјави дека криминалот на ВМРО-ДПМНЕ во 10 годишниот период на владеење изнесувал над 5 милијарди евра и дека при враќањето на тие пари бројката ќе се прикажува на семафор на Триумфалната капија, бројка за која има докази од нелегално прибавените прислушувани разговори.Во обратниот случај се споменуваат истите бројки за 10 годишното владеење на СДСМ.Во суштина општествено-политички систем на државата Македонија проневерува над 25% од трудот на македонскиот граѓанин.Проценките на Родина се дека годишно Македонија во разни корупциски афери, црн бизнис, сива економија, шверц губи над 650 милиони евра од домашните рекетари и…

ПрочитајПОДЗЕМЈЕТО, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И НАРОДНАТА КАСА ОД 3,4 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ЗА ВЕЧНИ ДОЛГОВИ И РОПСТВО

МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА – ПРАИЗВОР НА СИТЕ СЛОВЕНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВИ

Денешната Македонска православна црква претставува возобновен црковен облик на поранешните црковни организации кои во континуитет постоеле на територијата на Македонија, почнувајќи од I век, а подоцна во рамките на Источното римско царство, па во Самуиловата држава, за време на Турското ропство, и се до денес, кога суштествува во облик на Македонска православна црква – Охридска архиепископија, враќајќи ја својата автокефалност во 1967 година (во Одлуката за прогласување на автокефалноста на Македонската православна црква, во членот 1 стои: „Македонската православна црква – наследничка на обновената Охридска архиепископија – се прогласува автокефална“. Веројатно ниту една црква, посебно во словенскиот православен свет, немала таков закономерен пат и развој, каков што имала Македонската црква. Во 51 година апостол Павле во Охрид ја основал првата црковна општина во Европа. При повторното доаѓање, во…

ПрочитајМАКЕДОНСКАТА ЦРКВА – ПРАИЗВОР НА СИТЕ СЛОВЕНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВИ

ЗА ХЕРОСТРАТ, ШЕЌЕРИНСКА И ПРЕСПА

Ќе беше подобро ако не се навикневме од нашите политичари да слушаме глупости. И тоа не само што ги слушаме туку и да присуствуваме на натпревар во кој „натпреварувачите“ се натпреваруваат кој да излезе пред јавноста со поголема глупост. Ова ни се случува секојдневно. А, медиумите, оние кои се највлијателни, отстапуваат место само за ваквите репрезенти на македонската жална стварност. Еве, имавме можност да слушнеме од Радмила Шеќеринска, исто таква брилијантна глупост, според која, односно според нејзе, „За Преспа знаевме само ние дома. Денес за Преспа знае целиот свет. Светот и соседите свртија нов лист, решивме децениски проблем и ги отворивме вратите кон ЕУ и НАТО.“ Па, поентира со тоа дека „Покажавме што значи државничко однесување, работевме за сегашноста, но и за иднината на нашите деца, одиме кон…

ПрочитајЗА ХЕРОСТРАТ, ШЕЌЕРИНСКА И ПРЕСПА

Пораката на Макрон, Иднината на Европа и Македонскиот Пат

Барајќи прием во ЕУ после промена на сопственото име и поништување на својата историја, нелегалните власти одеднаш се најдоа пред затворената и заклучена врата на ЕУ. Утешна награда речиси и да немаше, освен ветување, од бирократите во заминување, дека евентуално би ни дозволиле да кампуваме во дворот на ЕУ. Францускиот претседател Емануел Макрон кој лично го запечати ветото за државата, која тој ја нарекува Северна, воедно најави дека влегувањето во ЕУ веќе не може да се изведе на брз и лесен начин. Одлуката беше неочекувана за многумина од политичките редови во Македонија, кои со идејата и ветувањето за влегување во ЕУ успеваа да се одржат на власт и да пропагираат состојба на понизност и послушност како возвишено поведение. Оние Македонците, кои сеуште не беа освестени, сега се најдоа…

ПрочитајПораката на Макрон, Иднината на Европа и Македонскиот Пат

Сите држави или имаат или бараат алтернатива на НАТО и ЕУ, само Македонија ли нема алтернатива?

  • Post category:Колумна

Вести во последните 7 дена кои нема да ги слушнете и видите на македонските медиуми.Африка исплати 500 милијарди евра колонијални такси на Франција.Русија отпиша 20 милијарди долари долг на Африка.Самит Африка-Русија во Сочи на кои присуствуваа 47 државници.Велика Британија за 5 пати го зголеми увозот на руски гас.Германија преговара со кинескиот Хуавеј за 5Г мрежа во Германија.Пентагон потврди дека го предале клучниот сирискиот град Манџиб на Русите.Вежба Словенско братство во Србија со напредниот руски стратешки систем С-400.Србија потпиша договор со Евроазија.Македонија не започна преговори во ЕУ, после 27 години исполнување на сите мазохистички западни желби, 10 препораки и државен удар изведен од западните агенции за инсталирање на Северна, е оваа информација е 24/7 на сите медиуми, дека сепак има надеж за 2050 година, Во Македонија НАТО и ЕУ…

ПрочитајСите држави или имаат или бараат алтернатива на НАТО и ЕУ, само Македонија ли нема алтернатива?

БАЛ-КАН-ТА пазар

  • Post category:Колумна

Неколку децениската врвулица на мегалитскиот балкански канта пазар ја достигнува својата кулминација. Тезгаџиите нудат, довикуваат, ги тегнат за ракав минувачите, но и редат сочни обвинувања за своите наводни конкуренти и нивната понуда. Па така оние од левиот ред тезги обоени со плава боја заедно со дивите тезгаџии со плави картонски кутии во моментот својата роба ја нудат со голем попуст и сѐ прават само да ја распродадат истата. Од спротивниот табор, црвените тезги, пак цената ја држат вештачки повисоко и немајќи многу работа постојано довикуваат до минувачите, потенцијалните муштерии, да не купуваат од плавите тезги, затоа што робата им е расипана, крадена и неквалитетна. Вчера беше обратно. Се договараат меѓу себе и полесно продаваат. Монопол. Кога дпне преговараше за името Стево викаше дека душа ќе вади на некој…

ПрочитајБАЛ-КАН-ТА пазар