Артан Груби, од уличен деликвент до прв заменик на премиер, со изјавата за конфликтот од 2001 година каде вели, „2001 е славен период на нашата нација!“, директно го навреди мнозинскиот македонски народ и жртвите дадени од нашиот народ во тој конфликт.
Имено, последователно се поставува прашањето, на која тоа нација и се обраќа!?
За разлика од терористичките групации, кои можеа да бираaт, дали да загинат или не, за сонот за таканаречената „Голема Албанија“, македонските безбедоносни сили го немаа тој луксуз.
Тие по должност и света заклетва мораа да бидат учесници во тој конфликт и со својот живот да застанат пред налудничавите идеи на албанската иредента од 20 век, за голема Албанија.
Да потсетиме на жртвите од Вејце, Карпалак, Бриони, Радуша, изгорените и минирани тела.
Вечна им Слава и Памја!
Родина Македонија ги прашува македонските претставници од СДС и ДПМНЕ.
Како успеавте да дозволивте да дојдеме до овој степен?
Еден слуга на странските служби, со оваков аморален кредибилитет, да биде прв заменик на претседателот на Владата и министер за политички систем!?
Како успеавте и втор човек во државата, Претседателот на Собранието, Талат Џафери, да биде на таа функција, со терористичко минато?
Во време на ДПМНЕ, министер за одбрана!
Која држава на највисоки функции поставува-етаблира терористи?
Ова не е ниту банана држава.
Зарем и во 21 век, се уште, ова е нивото на етничките Алабанци, кои се дел од македонската нација?
Зарем има Албанец кој на своите раце нема македонска крв, да биде политички претставник на својот етникум?
Кај македонците, е се‘ појасна состојбата!
Претставниците на двете најголеми политички партии се во целосен морален и духовен распад, медиокритети заглавени во системот на провизиите, тендерите, перењето на пари, комодитетот, не вешто прикривајќи го тоа со прикаската за безалтернативниот влез во ЕУ, по секоја цена.
Во таква состојба на материјален хедонистички занес, тие го предадоа најсветотото, спротивно на волјата на нацијата, името Македонија, нејзината славна историја, етничкиот печат на Македонецот.
Тие ја предадоа и ДУИзира Македонија.
Тие дозволија нелуѓе со крвави раце да бидат на највисоки позиции во македонската држава.
Вечно ќе ве прати срамот и црните букви во историјата на македонскиот народ.
Од Вас, наш народе зависи, дали и понатаму ќе одиме по патеките кои се срам за славниот македонски народ или гордо ќе зачекориме по патеките на возобновување на македонската држава.