Од 02.- 07. Мај,1903год.
во македонското С. Смилево, (Демирхисарско)-одржан е’ Смилевскиот Конгрес.

По тој повод, Делегација на РОДИНА МАКЕДОНИЈА се поклони и положи свежо цвеќе пред спомен-обележјата на Дамјан Груев и соборците кои ги дадоа своите животи за родината Македонија…
Нека им биде вечна слава!