9-ти МАЈ ДЕН НА ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОТ ИЛИ ДЕН НА ПОВАМПИРЕНАТА ЕВРОПА (ЕУ)

Пишува Елизабета Чингарова МатевскаНа 9-ти мај 2021година се навршуваат 76 години од крајот на најкрвавата, најскапа, најразорувачка, најраспространета војна во светот, започнта од темните сили на фашизмот. А веќе актуелно, наголемо се повампирени и активирани темните сили на фашистичкиот поредок, токму таму каде што и започна, во срцето на Европа.Има ли поголем доказ за повампирување на фашизмот, од тоа што еден стар исконски европски народ, македонскиот народ, се соочува и ги преживува најтешките години после Втората светска војна. Република Македонија како држава победник над фашизмот со 25.000 жртви, со самостојно извојувана победа над фашистичките окупатори, Германија, Бугарија, Италија и бројни албански балистички колаборационисти, во едно општо народноослободително антифашистичко востание со 100.000 армија. Република Македонија, во склоп на Федеративна Југославија, држава темелник на поставување на Обединетите Нации, се соочува…

Прочитај9-ти МАЈ ДЕН НА ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОТ ИЛИ ДЕН НА ПОВАМПИРЕНАТА ЕВРОПА (ЕУ)

ЗАПАДНИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ ВРЕДНОСТИ, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!?

Колумна Зоран Јованчев, Претседавач на Родина МакедонијаНа нашата народна телевизија, која треба да е сервис на македонската култура, традиција и вредности, започнаа да се емитуваат одвратните системи на геј-лезбо-трансексуалната западна глобалистичка секта.Едукативен блок на Македонска Радио Телевизија (МРТ)На буквата, на буквата Л(лезбејки)На буквата, на буквата Г(Геј)На буквата, на буквата Т(трансексуалност)Едукативен блок на македонскиот народ:Ајде да почнеме од буквата Л, (лезбејки).Во македонската традиција, две жени, кои не се крвно врзани, поради својата блискост, меѓусебно почитување, љубов, пријателството го надградуваат во ПОСЕСТРИНСТВО, односно стануваат како РОДени сестри.Притоа, во тој однос се изоставени ниските страсти и други сексуално задоволувачки алатки.Таа љубов е несразмерно голема и порепрезентативна за македонската култура, традиција и начин на живеење од западната, односно лезбејската.На буквата, на буквата Г(Геј).Во македонската традиција, кога двајца мажи, кои не се крвно…

ПрочитајЗАПАДНИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ ВРЕДНОСТИ, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!?

22 ГОДИНИ ОД БОМБАРДИРАЊЕТО НА СР ЈУГОСЛАВИЈА

Зоран Јованчев, Претседавач на Родина Македонија22 години од бомбардирањето на СР Југославија од страна на западните сили,73 години од бомбардирање на Егејска Македонија, 60 години од бомбардирањето на Виетнам, 20 години од бомбардирањето на Кувајт и Ирак, 10 години од бомбардирањето на Либија и Сирија, итн, итн….Поминаа 22 години од бомбардирање на нашиот сосед Србија и Црна Гора.Еден крајно варварски чин на една отпадната од човек западна заедница, која бомбардираше градови, петро-хемија, електо-енергетски објекти, мостови, возови, итн..Ние како народ покажавме голема солидарност кон братскиот српски и црногорски народ, со хуманитарните конвои, демонстрации, јавна поддршка, а како држава и државен апарат, мизерија и беда, со дозволата за користење на македонската територија за напад врз соседна суверена земја.Иако Собранието на Република Македонија донесе одлука да не се користи македонската територија…

Прочитај22 ГОДИНИ ОД БОМБАРДИРАЊЕТО НА СР ЈУГОСЛАВИЈА

КРАЈОТ НА ЗАПАДНОТО ДОБА И ПОЧЕТОК НА НОВО, ПОСТЗАПАДЕН СВЕТ!

Зоран Јованчев, Претседавач на Родина МакедонијаЖивееме во уникатно време на преминот од едно доба, во друго.Западната цивилизација ги троши последните закани, итроштини, шарени огледалца, револуции, холивудски вуду визуелизации, американски соништа, екслузивитет, авангардност, ротшилдови социјални експерименти, Бил Гејтсови здравствени експерименти. Нема повеќе моќ за маѓепсување на народите, кои така маѓепсани го дадоа најдоброто од себе, своите деца, ресурси, земја, вода, сонце, за да бидат дел од таа цивилизација, а станаа само нивни робови.Остана само репресијата, последната карта на секоја империја!Западот ја поседува технологијата и моќта, но повеќе не ја поседува убавината, слободата, кредибилитетот, човекољубието, боженственоста.Ја создадоа Пландемија, за да стигнат до цел, целосна контрола на човекот, народите, компромотирање на човечката ДНК, постојано следење на неговата локација, карантини и забрани да се движи каде и кога сака, да работи што…

ПрочитајКРАЈОТ НА ЗАПАДНОТО ДОБА И ПОЧЕТОК НА НОВО, ПОСТЗАПАДЕН СВЕТ!

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ И ПОПИС 2021

Пишува Никола Чоневски, член на Претседателството на Родина МакедонијаСо овој цитат од изјавата на Сергеј Лавров, министерот за надворешни работи на Русија дадена на 21.5.2015 година, сакам да направам една паралела со тоа што е изјавено пред 6 години и денешната ситуација која преку окупациската северџанска хунта предводена од инсталираниот Црпко Муртински алијас Зоран Заев, се спроведува до збор сето она кое беше цел на жестоки критики и гаранции дека не е можно да се случи:“Настаните во Македонија се грубо контролирани однадвор. Официјално Груевски е обвинуван дека не си ги извршува обврските кон општеството, дека злоупотребува власт, но зад ова тврдење се крие одбивањето на македонската влада да ги поддржи санкциите на ЕУ против Русија и поради „Јужен поток”, како и подготвеноста на Скопје да учествува во „Турски…

ПрочитајСЕРГЕЈ ЛАВРОВ И ПОПИС 2021

БУГАРСКИОТ ШОВИНИЗАМ, ПРЕМИЕРОТ НА БУГАРИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ

Пишува: Томче ШИРКОВ, член на Претседателството на Родина Македонија Живеејќи во сенка на легалниот терор на соседите, жртви на отвореното негирање на македонскиот народ, нација, јазик, култура од земји членки на ЕУ, станавме сведоци на стогодишниот шовинизам, дискриминација и прогон на сѐ македонско од страна на Бугарија, а по диктат на нејзините западни ментори.Имено и покрај потпишаната спогодба за „Добрососедство и меѓусебно измирување” официјална Софија продолжува и тоа сѐ пожестоко да го промовира својот став за: непостоење македонски јазик, народ и историја, т.е. според нивната наратива, сето тоа е бугарско, а ние сме некакви Словени, вештачки сплотени во нација во 1944 година.Но, тоа не е ништо ново. Всушност ваквата политика на Бугарија трае со векови, се интензивира после поделбата на Македонија во 1912 година. Жртви на бугарскиот прогон,…

ПрочитајБУГАРСКИОТ ШОВИНИЗАМ, ПРЕМИЕРОТ НА БУГАРИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ

‘‘ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДА БЕШЕ ЖИВ, СО КАМА ЌЕ ИМ ПРЕСУДЕШЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ‘‘!

  • Post category:Колумна

Во ЧЕСТ на  149 год од раѓањето на Гоце Делчев. Пишува Елизабета Чингарова Матевска КАМАТА, за Гоце, беше симбол за чест, решителност, безкомпромисно честито орудие, оружје за расчистување со предавничките изроди! Гоце Делчев, егземплар, синоним, на македонската револуционерна борба! Безкрајно харизматичен, образован, речит, сигурен, надарен да привлече внимание, да биде сослушан и послушан. Со силен карактер, стратег, воен и територијален организатор, но и иницијатор,  со извонредни способности и вискок интелект, брз и непокорен во делувањето. Гоце апостолот, а воедно и витезот на македонската револуционерност, есенција на идеата за слобода, самостојност, сопствена држава, толку долго посакувана. Сите овие Гоцеви дарби беа препознаени од непријателот, кој веќе ја имаше намерачено Македонија, затоа и на подмолен начин беше предаден и убиен  со единствена цел, забрзано и неуспешно македонско востание, на кое…

Прочитај‘‘ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДА БЕШЕ ЖИВ, СО КАМА ЌЕ ИМ ПРЕСУДЕШЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ‘‘!

ОВАА ВЛАСТ- РАЗВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРКА НА КЛОЦИ, ЗАГОВОРНИЧКАТА ФЛОСКУЛА ‘‘НЕМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ЕУ‘‘ ГО ОНЕВОЗМОЖУВА РЕАЛНИОТ ВЛЕЗ НА МАКЕДОНИЈА ВО ДРУГИ МЕЃУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКО ШТО Е ЕЕА

Пишува Елизабета Чингарова МатевскаКолумна анализа Родина Македонија, како суверенистичка народна партија, преставник и заштитник на македонскиот народ, внимателно следи и анализира, елаборира се‘ што се случува на внатрешен и меѓународен политички и економски план.Родина Македонија не ја признава оваа власт и со индигнација во целост ги отфрла сите нејзини досегашни делувања, воглавно субверзивно деструктивни, како на оваа тн власт така и на сите предходни недоследности на сите власти досега.Во повеќе наврати имаме пишувано и говорено за погубната тн од нив, единствена алтернатива, односно иднина на Македонија, евроатлантскиот пат. Но исто така, колку и да сме против, следиме дека и на тој евроатлантски пат не не носат по една транспарентна лента. Напротив многу работи дознаваме од онаа старата, ‘‘ јадел од кокошка нога‘‘ те му се испуштило некој збор…

ПрочитајОВАА ВЛАСТ- РАЗВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРКА НА КЛОЦИ, ЗАГОВОРНИЧКАТА ФЛОСКУЛА ‘‘НЕМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ЕУ‘‘ ГО ОНЕВОЗМОЖУВА РЕАЛНИОТ ВЛЕЗ НА МАКЕДОНИЈА ВО ДРУГИ МЕЃУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКО ШТО Е ЕЕА

ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ

  • Post category:Колумна

(ЕСЕЈ НА ТЕОНА ТРАЈКОВСКА, ВНУКА НА ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ) Моето определување во овој труд е за македонскиот сликар Лазар Личеноски, кој е основоположник на Современото македонско сликарство. Во создавањето на овие основи во сликарството во Македонија се и сликарите: Никола Мартиновски и Димитар Пандилов како и скулпторот Димо Тодоровски, кој во некои спорадични мигови има создадено и неколку сликарски дела. Улогата на Лазар Личеноски и неговото сликарско, цртачко, таписериско и мозаично творештво се присутни пред сè во градењето на мојата личност, преку директните контакти со внукот од сестра (Стојана Бошнакоска), а мој дедо по мајка, арх. Драган Бошнакоски. Така мојата определба е да ги пренесам сознанијата што Драган Бошнакоски, од својот вујко Лазар Личеноски ги искажува, скоро во целокупното семејно живеење секојдневно и на секоја наша средба. Неговата улога…

ПрочитајЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ

НЕКА Е ЧЕСТИТ И ВЕКОВИТ ДЕНЕШНИОТ ПРАЗНИК СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

  • Post category:Колумна

Родина Македонија, како достоинствен претставник на македонскиот народ  е на непоколеблив, вистински пат за опстанок и опстој на СЀ што значи МАКЕДОНИЈА-МАКЕДОНСКО-МАКЕДОНЦИ. ЗАТОА ДА ГО ПОЧИТУВАМЕ И НЕГУВАМЕ ТОА ШТО НЕ ОДЛИКУВА И ПРОСВЕТЛУВА КАКО ПОСВЕТИ  И ПООСВЕТЛЕНИ  од тие окулу нас! А самото наше просветлување во нас е толку силно затоа што ние самие сме дел од него, ние го даваме, осоздаваме, потекнува од нас! За многу години празникот Свети Климент Охридски, Патрон на Вистинската  Македонска  Православна Црква! ПРЕДГОВОР Целта на  овој сублимиран текст од повеќе извори, енциклопедиски, научни експертизи, есеи, археолошки  потврди  итн,  да  послужи за солидно антиципирање, осознавање на делото на Св Климент Охридски, чие животно дело за словенските народи е многу значајно. Посебно е значајно за нас, македонскиот народ и  ќе послужи како самоосознание…

ПрочитајНЕКА Е ЧЕСТИТ И ВЕКОВИТ ДЕНЕШНИОТ ПРАЗНИК СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ