‘‘ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДА БЕШЕ ЖИВ, СО КАМА ЌЕ ИМ ПРЕСУДЕШЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ‘‘!

Во ЧЕСТ на  149 год од раѓањето на Гоце Делчев. Пишува Елизабета Чингарова Матевска КАМАТА, за Гоце, беше симбол за чест, решителност, безкомпромисно честито орудие, оружје за расчистување со предавничките изроди! Гоце Делчев, егземплар, синоним, на македонската револуционерна борба! Безкрајно харизматичен, образован, речит, сигурен, надарен да привлече внимание, да биде сослушан и послушан. Со силен карактер, стратег, воен и територијален организатор, но и иницијатор,  со извонредни способности и вискок интелект, брз и непокорен во делувањето. Гоце апостолот, а воедно и витезот на македонската револуционерност, есенција на идеата за слобода, самостојност, сопствена држава, толку долго посакувана. Сите овие Гоцеви дарби беа препознаени од непријателот, кој веќе ја имаше намерачено Македонија, затоа и на подмолен начин беше предаден и убиен  со единствена цел, забрзано и неуспешно македонско востание, на кое…

Прочитај ‘‘ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДА БЕШЕ ЖИВ, СО КАМА ЌЕ ИМ ПРЕСУДЕШЕ НА ПРЕДАВНИЦИТЕ‘‘!

ОВАА ВЛАСТ- РАЗВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРКА НА КЛОЦИ, ЗАГОВОРНИЧКАТА ФЛОСКУЛА ‘‘НЕМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ЕУ‘‘ ГО ОНЕВОЗМОЖУВА РЕАЛНИОТ ВЛЕЗ НА МАКЕДОНИЈА ВО ДРУГИ МЕЃУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКО ШТО Е ЕЕА

Пишува Елизабета Чингарова МатевскаКолумна анализа Родина Македонија, како суверенистичка народна партија, преставник и заштитник на македонскиот народ, внимателно следи и анализира, елаборира се‘ што се случува на внатрешен и меѓународен политички и економски план.Родина Македонија не ја признава оваа власт и со индигнација во целост ги отфрла сите нејзини досегашни делувања, воглавно субверзивно деструктивни, како на оваа тн власт така и на сите предходни недоследности на сите власти досега.Во повеќе наврати имаме пишувано и говорено за погубната тн од нив, единствена алтернатива, односно иднина на Македонија, евроатлантскиот пат. Но исто така, колку и да сме против, следиме дека и на тој евроатлантски пат не не носат по една транспарентна лента. Напротив многу работи дознаваме од онаа старата, ‘‘ јадел од кокошка нога‘‘ те му се испуштило некој збор…

Прочитај ОВАА ВЛАСТ- РАЗВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗБРКА НА КЛОЦИ, ЗАГОВОРНИЧКАТА ФЛОСКУЛА ‘‘НЕМА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА ОСВЕН ЕУ‘‘ ГО ОНЕВОЗМОЖУВА РЕАЛНИОТ ВЛЕЗ НА МАКЕДОНИЈА ВО ДРУГИ МЕЃУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, КАКО ШТО Е ЕЕА

ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ

  • Post category:Колумна

(ЕСЕЈ НА ТЕОНА ТРАЈКОВСКА, ВНУКА НА ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ) Моето определување во овој труд е за македонскиот сликар Лазар Личеноски, кој е основоположник на Современото македонско сликарство. Во создавањето на овие основи во сликарството во Македонија се и сликарите: Никола Мартиновски и Димитар Пандилов како и скулпторот Димо Тодоровски, кој во некои спорадични мигови има создадено и неколку сликарски дела. Улогата на Лазар Личеноски и неговото сликарско, цртачко, таписериско и мозаично творештво се присутни пред сè во градењето на мојата личност, преку директните контакти со внукот од сестра (Стојана Бошнакоска), а мој дедо по мајка, арх. Драган Бошнакоски. Така мојата определба е да ги пренесам сознанијата што Драган Бошнакоски, од својот вујко Лазар Личеноски ги искажува, скоро во целокупното семејно живеење секојдневно и на секоја наша средба. Неговата улога…

Прочитај ЛАЗАР ЛИЧЕНОСКИ ОД БЛИЗУ

НЕКА Е ЧЕСТИТ И ВЕКОВИТ ДЕНЕШНИОТ ПРАЗНИК СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

  • Post category:Колумна

Родина Македонија, како достоинствен претставник на македонскиот народ  е на непоколеблив, вистински пат за опстанок и опстој на СЀ што значи МАКЕДОНИЈА-МАКЕДОНСКО-МАКЕДОНЦИ. ЗАТОА ДА ГО ПОЧИТУВАМЕ И НЕГУВАМЕ ТОА ШТО НЕ ОДЛИКУВА И ПРОСВЕТЛУВА КАКО ПОСВЕТИ  И ПООСВЕТЛЕНИ  од тие окулу нас! А самото наше просветлување во нас е толку силно затоа што ние самие сме дел од него, ние го даваме, осоздаваме, потекнува од нас! За многу години празникот Свети Климент Охридски, Патрон на Вистинската  Македонска  Православна Црква! ПРЕДГОВОР Целта на  овој сублимиран текст од повеќе извори, енциклопедиски, научни експертизи, есеи, археолошки  потврди  итн,  да  послужи за солидно антиципирање, осознавање на делото на Св Климент Охридски, чие животно дело за словенските народи е многу значајно. Посебно е значајно за нас, македонскиот народ и  ќе послужи како самоосознание…

Прочитај НЕКА Е ЧЕСТИТ И ВЕКОВИТ ДЕНЕШНИОТ ПРАЗНИК СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

КУЛТОТ КОН МАЈКАТА, МАЈКАТА БОЖЈА, ОД ГОЛЕМАТА МАЈКА БОГИНКА ДО БОГОРОДИЦА ВО МАКЕДОНИЈА

Колумна на Елизабета Чингарова Матевска Молитва Богородице Дево, радувај се благодатна Марије, Господ е со тебе, Благословена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба, Зашто си го родила Спасителот на душите наши, Богородице Дево, радувај се благодатна, Зашто телесно во утробата го носеше Синот Божји, Радувај се оти го роди, Радувај се, оти мудреците му се поклонија, Радувај се, оти Христа по три дена си го пронашла во храмот, Радувај се, оти Христос воскресна од мртвите и се вознесе на небесата, Радувај се, оти ти самата на небесата си земна, Радувај се, оти тебе сите небесни жители ти се послушни, Радувај се, оти се` што сакаш можеш да направиш, Радувај се, оти блиску си до пресвета Троица, Радувај се, Благодатна Марије, Господ е со…

Прочитај КУЛТОТ КОН МАЈКАТА, МАЈКАТА БОЖЈА, ОД ГОЛЕМАТА МАЈКА БОГИНКА ДО БОГОРОДИЦА ВО МАКЕДОНИЈА

МАКЕДОНИЈА НА ЖРТВЕНИКОТ ЗА ВЕЧНО ПОТКУСУРУВАЊЕ ВО ИМЕ НА (НЕ) МИРОТ НА БАЛКАНОТ И ПОШИРОКО

107 години од Букурешкиот договор, 10 август 1913г 19 години од Охридскиот рамковен договор 13 (10) август 2001г Пишува Елизабета Чингарова Матевска *НЕ СЛУЧАЈНО овакви црни настани, инсценирани во темните кулоари на заговорниците на најдолниот човечки род, тенденциозно се случиваат на ист датум. Симболиката на повторувањето на овакви грозоморни расчеречувања и бришења на еден народ, дефинирани на ист датум, дури и 100-тина години покасно, е со единствена цел, врежување на не афирмативното во колективната меморија со цел на дезорганизираност, пониженост, анксиозност, резингираност. По некоја не предвидена предходно не превземена активност вториот настан, официјално ‘касни‘ 3 дена, поради тобожното спротивставување на дел од потписниците и покажување на наводното нивно силно патриотско чувство. Но истите, под притисок на тешки дипломати, поради нивните не примерни криминални дејанија, си потпишаа ‘како попчиња‘,…

Прочитај МАКЕДОНИЈА НА ЖРТВЕНИКОТ ЗА ВЕЧНО ПОТКУСУРУВАЊЕ ВО ИМЕ НА (НЕ) МИРОТ НА БАЛКАНОТ И ПОШИРОКО

КУЛТОТ КОН СОНЦЕТО, СВЕТЛИНАТА, Е ДЛАБОКО ВРЕЖАН ВО КОДОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД , ПРЕКУ БОГОТ ИЛЛ, СВЕТИ ИЛИЈА, ИЛИНДЕН

Во чест на големиот македонски празник ИЛИНДЕН Пишува, Елизабета Чингарова Матевска *ИЛИ, ИЛЕ, ИЛЛ, ИЛИЈА, е древниот Бог на Сонцето, македонците го имаат Сонцето како СВОЈ симбол. ‘‘Иле, Иле, Иле, нашиот Бог најмил е. Дај ми боже мили, сила, да заштитам Македонија земја мила‘‘. Богот Иле(ИЛЛ) музеј во Истанбул ЛЕГЕНДАТА за почетокот на Македонија, вели,БОГОТ на Сонцето ИЛЕ (ИЛЛ) се вљубил во Божицата МА. Паѓа на земјата и се соединува со Божицата МA, Од нивниот род на Свет доаѓа Македон , cин на Бог…ИЛЕ (ИЛЛ) Богот на Сонцето е симбол на Cонцето, Светлината, Божицата МA, Мајка, Богородица, симбол на цвеќето, ТАКА И СЕ ПРЕТСТАВЕНИ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ, СО СОНЦЕ И РОЗА НА СРЕДИНАТА. М А К Е Д О Н И Ј А - ЗЕМЈА на БОЖИЦАТА МАЈКА,…

Прочитај КУЛТОТ КОН СОНЦЕТО, СВЕТЛИНАТА, Е ДЛАБОКО ВРЕЖАН ВО КОДОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД , ПРЕКУ БОГОТ ИЛЛ, СВЕТИ ИЛИЈА, ИЛИНДЕН

ЦРВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН КИЛИМ, ИСТКАЕН ОД БЕЗБРОЈНИ НИТКИ ОД МАКЕДОНСКА КРВ, СОЛЗИ, ДАМАР, НАДЕЖ, БОРБА, ЖИВОТИ, НЕКОЈ САКА ДА ГО ПРЕТВОРИ ВО ИЗЛИТЕНА ЧЕРГА!?

пишува Елизабета Ч. Матевска ‘Finita la comedy‘, дали и 2000-те приговори беа само дел од целата фарса. Ни стана ли јасно дека со избори не се спасува Македонија, не со овакви избори, во кои не се цени гласот на гласачот, суверенот, туку настапува бројачот! Овие предвремени парламентарни избори се нелегитимни во целост, од пробивање на законскиот рок, организирање во тек на невидена епидемија на ковид 19, игнорирање на правото да бираш и да бидеш биран, очигледното неколку месечно поткупување на огромен број на население, потвдрените сознанија за евидентно фалсификување на записниците. Повеќе од јасно е дека изборните единици и непристојниот количник на донтовиот модел се етаблиран систем со единствена цел на владеење на големите партии, (овзможување албанскиот електорат секогаш да добива а македонскиот да губи), немање слух за…

Прочитај ЦРВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН КИЛИМ, ИСТКАЕН ОД БЕЗБРОЈНИ НИТКИ ОД МАКЕДОНСКА КРВ, СОЛЗИ, ДАМАР, НАДЕЖ, БОРБА, ЖИВОТИ, НЕКОЈ САКА ДА ГО ПРЕТВОРИ ВО ИЗЛИТЕНА ЧЕРГА!?

ЦРКВАТА-МУЗЕЈ СВЕТА СОФИЈА, ПОЗНАТА КАКО АЈА СОФИЈА, ВО ИСТАНБУЛ, ПО ВТОР ПАТ СЕ ПРИМЕНУВА ВО ЏАМИЈА !?

Нејзиниот градител, МАКЕДОНЕЦОТ ЈУСТИНИЈАН ПРВИ, ГОЛЕМИОТ ИМПЕРАТОР ИЗГРАДИ ВЕЛЕЛЕПНА КАТЕДРАЛА, СВЕТИЛИШТЕ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЈАНСТВО, НО НЕ ЏАМИЈА! Пишува Елизабета Ч. Матевска, член на претседателството на „Родина Македонија“ Мај 1453…‘‘Четири дена подоцна целиот град бил покриен со слаба магла, која не претставува вообичаена метеоролошка појава во месец мај, во тој дел од светот. Кога маглата се дигнала истата вечер, чудна светлина почнала да се појавува околу куполата на црквата Света Софија. Оваа светлина била протолкувана како Светиот Дух да ја напушта катедралата.‘‘Црквата Света Софија ( Пресвета мудрост) ГРАНДИОЗЕНБИСЕР И АРХИТИП НА НЕВИДЕНО НЕИМАРСТВО НА ГРАДИТЕЛИТЕ,КОИ УСПЕАЛЕ ДА НАПРАВАТ ЛЕБДЕЧКА КУПОЛА, 'НИ НА НЕБО НИ НА ЗЕМЈА‘.Света Софија, првично изградена како катедрала на Источното Римско Царство во 537 година, била претворена во џамија од османлискиот султан Мехмет Освојувачот во 1453…

Прочитај ЦРКВАТА-МУЗЕЈ СВЕТА СОФИЈА, ПОЗНАТА КАКО АЈА СОФИЈА, ВО ИСТАНБУЛ, ПО ВТОР ПАТ СЕ ПРИМЕНУВА ВО ЏАМИЈА !?

24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Ден на сесловенските просветители, ден на светите солунски Браќа Кирил и Методиј, се празнува на 24 мај (11 мај), денот кога е започната Моравската мисија. Ден на основачите на првата словенска азбука глаголицата составена од 41 буква преставник на Кутмичевската  школа, покасно упростена во кирилица со 31 буква претставник на Преславската школа. Некаде од 1960 год овој празник традиционално се чевствува  во Рим на гробот на Светителот Св Кирил во цркавата Св Климент и официјална посета на римскиот Папа. Сатисфакција е што оваа година поради епидемијата на Ковид 19 ќе нема чевствување, односно лицемерие од оваа нелегитимна власт која сите заслуги на македонската историја од овој период  на златен послужавник и ги подари на бугарската историја! *Охрид, попладне, жежок август, 1960 и некоја, се качуваме по стрмнината кон…

Прочитај 24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ