МАКЕДОНИЈА ГЛАСАШЕ СПРОТИВНО НА СВОИТЕ АСНОМСКИ ПРИНЦИПИ И ИДЕАЛИ!

  • Post category:Uncategorized

Руската нацрт-резолуција „Борба против глорификацијата на нацизмот, неонацизмот и другите практики кои придонесуваат за ескалација на современите облици на расизам, расна дискриминација, ксенофобија и поврзана нетолеранција“, беше усвоена на Третиот комитет на Генералното собрание на ОН. За резолуцијата гласаа 105 држави, 52 беа против, 15 беа воздржани. Како коавтори на Резолуцијата се Белорусија, Пакистан, Азербејџан, Венецуела, Виетнам, Јужна Африка, Камбоџа, Северна Кореја, Куба, Лаос, Мали, Никарагва, Сирија, Судан, Централноафриканската Република, Екваторијална Гвинеја. Препораки од резолуцијата се земјите да преземат соодветни конкретни мерки, „вклучително и во законодавната и образовната област“, ​​за да се спречи ревизијата на историјата и резултатите од Втората светска војна и „негирањето на злосторствата против човештвото и воените злосторства извршени за време на Втората светска војна“.  За потсетување! За време на германско-италијанската фашистичка окупација заедно со…

ПрочитајМАКЕДОНИЈА ГЛАСАШЕ СПРОТИВНО НА СВОИТЕ АСНОМСКИ ПРИНЦИПИ И ИДЕАЛИ!

СТАВ НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА ЗА Т.Н. МОДИФИЦИРАН ФРАНЦУСКИ ПРЕДЛОГ

Независно од тоа што Родина Македонија го почитува јасно изјаснетиот став на македонскиот народ на референдумот од 30 септември 2018 година, НЕ за Преспанскиот, НЕ за НАТО и ЕУ, Родина Македонија во целост го отфрла овој предлог, како многу штетен и опасен по идентитетот на македонскиот народ и македонскиот јазик и опстанокот на македонската држава! Тука нема да правиме целосна анализа на предлогот, само ќе се осврнеме на основното ултимативно инсистирање, во однос на внесувањето на бугарскиот народ во Преамбулата на Уставот на Р.Македонија, нешто што и владеачките партии, но и најголемата опозициска партија многу лековерно го прифаќаат, како не опасно и еднократно удоволување на големобугарските апетити, наводно покриено со гаранција за еднократно барање!? Всушност, како што Преспанскиот договор во целост го отфрли значењето на АСНОМ, како завршница…

ПрочитајСТАВ НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА ЗА Т.Н. МОДИФИЦИРАН ФРАНЦУСКИ ПРЕДЛОГ

БУГАРСКИОТ ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ И ПОТПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА БУГАРИЈА ИЛИЈАНА ЈОТОВА В САБОТА ВО БИТОЛА ЌЕ ГО ОТВОРАТ КУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР НА СОРАБОТНИКОТ НА ФАШИСТИТЕ, ВАНЧО МИХАЈЛОВ!

Пред да ја дадеме наша рекација, би сакале да дадеме еден увид во тоа кој е Ванчо Михајлов? По 19-мајскиот преврат и забраната на ВМРО (1934) бил тајно пренесен во Турција (официјално емигрирал), а оттаму заминал во Полска (1938). За време на Втората светска војна престојувал во Загреб, кај Анте Павелиќ како негов специјален гостин и соработувал со германските воени служби. По доаѓањето на Германците во Загреб Михајлов се преселува во Виена каде живее како специјален гостин на Нацистите. Пред крајот на војната, со поддршка на Германците, дошол во Македонија, Скопје, септември 1944, со задача да формира квислиншка Независна Држава Македонија, но не нашол на поддршка. Родина Македонија прашува, зошто во 2022 година, високи официјални лица на Бугарија, заедно со членови на УЧК, односно ДУИ и статисти Македонци…

ПрочитајБУГАРСКИОТ ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ И ПОТПРЕТСЕДАТЕЛКАТА НА БУГАРИЈА ИЛИЈАНА ЈОТОВА В САБОТА ВО БИТОЛА ЌЕ ГО ОТВОРАТ КУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР НА СОРАБОТНИКОТ НА ФАШИСТИТЕ, ВАНЧО МИХАЈЛОВ!

СОЧУВСТВО ОД РОДИНА МАКЕДОНИЈА ДО Н.Р. КИНА

Со длабоко жалење и надеж за пронаоѓање на преживеани патници, изразуваме сочуство до Н.Р Кина и кинескиот народ. Авион на компанијата "Чајна Истерн Ерлајнс" се урнал во висорамнините во близина на местото Вучоу. Иако станува збор за државна водечка воздухопловна компанија која го завзема петото место во светот по рангирање во браншата, сеуште не се познати причините за несреќата. Според државната телевизија во авионот патувале 132 лица, но уште е неизвесно колку го загубиле животот. Спасувачките екипи трагаат за евентуално преживеани. Нашите надежи се со нив. Воедно од името на македонскиот народ и се извинуваме на Н.Р. Кина за бесчуствителноста на "нашата" влада и државни органи.

ПрочитајСОЧУВСТВО ОД РОДИНА МАКЕДОНИЈА ДО Н.Р. КИНА

СЕВЕРНА ВИ Е НЕПРИЈАТЕЛОТ, МАКЕДОНЕЦОТ ВИ Е БРАТ! – Собир пред Руска Амбасада 12.03.2022 14:30 часот (видео)

Видео од настанот https://youtu.be/xehdahEepb0

ПрочитајСЕВЕРНА ВИ Е НЕПРИЈАТЕЛОТ, МАКЕДОНЕЦОТ ВИ Е БРАТ! – Собир пред Руска Амбасада 12.03.2022 14:30 часот (видео)

УШТЕ ЕДЕН ЦРН ДЕН ЗА МАКЕДОНСКАТА ДЕМОКРАТИЈА!

  • Post category:Uncategorized

Еден сосема нормален демократски чин, гласање (не)доверба на Владата во Собранието на Република Македонија, се спречи со мафијашки методи, својствени за земји раководени од воени хунти.Уште на почетокот на седницата, Претседателот на Собранието Талат Џафери, инаку уникатен пример во светот каде терорист обавува висока функција во државата, при започната седница од негова страна и изгласување на 61 присутен пратеник, ја напушта истата.А по Устав му е доделна задачата, доколку не е спречен од оправдани причини, ДОЛЖЕН Е истата да ја води!Ова е второ учество на овој одработувач во државен удар и уставен пуч, после нелегитимниот избор за Претседател на Собранието, надвор од собраниска процедура и без доволен број на гласови.Заклучувањето на вратите на Собранието уште една мерка на хунтата ДУИ, СДС И НВО секторот на западните амбасади, да…

ПрочитајУШТЕ ЕДЕН ЦРН ДЕН ЗА МАКЕДОНСКАТА ДЕМОКРАТИЈА!

#ОРГАНИЗАЦИЈАТА

  • Post category:Uncategorized

На денешен ден 1893 во Солун, е основана Македонска револуционерна организација МРО или попозната кај народот како ОРГАНИЗАЦИЈАТА со цел ослободување на македонскиот народ од империјализмот, ропството, превласта на околните народи и остварување на неговите основни права на самостојност и идентитет.Била основана од шестмина револуционери интелектуалци: Дамјан Груев, д-р Христо Татарчев, Петар Поп Арсов, Иван Хаџи Николов, Христо Батанџиев и Андон Димитров, на иницијатива на Дамјан Груев. Со цел по пат на револуционерна борба да се извојува политичка автономија, а подоцна и независност на Македонија и Одринско. На основачкиот состанок усвоиле програма за дејствување, во која прва точка било БУДЕЊЕ И ПРОСВЕТУВАЊЕ на македонскиот народ и другите народности во Македонија. Бил усвоен Устав на Организацијата. Особено силен подем бележела по стапувањето во членство и во раководењето на Гоце…

Прочитај#ОРГАНИЗАЦИЈАТА

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

Р Е Ш Е Н И ЕНа Антифашиското собрание на народното ослободуене на Македонија за заведуене на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава2 август 1944 г.Член 1Во македонската држава како службен јазик се заведуе народниот македонски јазик.Член 2Ова решение влегуе веднага во сила. Во манастирот “Св.отец Прохор Пчински“, на ИЛИНДЕН 2 август 1944 год(ина). За Антифашиското собрание на народното ослободуење на Македонија.На денешен ден, на 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеци, Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јазик. Овие два датуми не се внесени во календарот за празници на Собранието на Република Македонија.Развојот на денешната македонска азбука датира уште со појавата на глаголицата и потоа со…

ПрочитајДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

НЕМА НИКАКВА КОМПАТИБИЛНОСТ ВО ДЕЛУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИТЕ КОМИСИИ НА ФРАНЦИЈА-ГЕРМАНИЈА СО МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА, НАПРОТИВ !

Пишува Елизабета Чингарова МатевскаПосветено на Гоце Делчев (Ѓорѓи Николов Делчев, (Кукуш, 4 февруари 1872 – Баница, 4 мај 1903)Во последната изјава, пред неколку дена, на претседателот на македонската страна од историската комисија помеѓу Македонија и Бугарија, не знам по кој пат слушнавме, ‘‘Нема никакво приближуваање во решението за ставовите на ликот на Гоце Делчев!‘‘Поради непримерниот вазалски однос на македонската страна во историската комисија и покрај тоа што тема на овој напис не е животот и делото за нашиот најголем револуционер, апостол на македонската борба за Слободна Македонија, но тие експлицитно јавно ја распродаваат историјата на Македонскиот народ и си поигруваат со ликот и делата на многу историски личности, посебно со ликот и делото на Гоце Делчев, кој катадневно го ставаат на маса за черечење. Поради тоа, овој текст…

ПрочитајНЕМА НИКАКВА КОМПАТИБИЛНОСТ ВО ДЕЛУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИТЕ КОМИСИИ НА ФРАНЦИЈА-ГЕРМАНИЈА СО МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА, НАПРОТИВ !