КУЛТОТ КОН МАЈКАТА, МАЈКАТА БОЖЈА, ОД ГОЛЕМАТА МАЈКА БОГИНКА ДО БОГОРОДИЦА ВО МАКЕДОНИЈА

Колумна на Елизабета Чингарова Матевска Молитва Богородице Дево, радувај се благодатна Марије, Господ е со тебе, Благословена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба, Зашто си го родила Спасителот на душите наши, Богородице Дево, радувај се благодатна, Зашто телесно во утробата го носеше Синот Божји, Радувај се оти го роди, Радувај се, оти мудреците му се поклонија, Радувај се, оти Христа по три дена си го пронашла во храмот, Радувај се, оти Христос воскресна од мртвите и се вознесе на небесата, Радувај се, оти ти самата на небесата си земна, Радувај се, оти тебе сите небесни жители ти се послушни, Радувај се, оти се` што сакаш можеш да направиш, Радувај се, оти блиску си до пресвета Троица, Радувај се, Благодатна Марије, Господ е со…

ПрочитајКУЛТОТ КОН МАЈКАТА, МАЈКАТА БОЖЈА, ОД ГОЛЕМАТА МАЈКА БОГИНКА ДО БОГОРОДИЦА ВО МАКЕДОНИЈА

МАКЕДОНИЈА НА ЖРТВЕНИКОТ ЗА ВЕЧНО ПОТКУСУРУВАЊЕ ВО ИМЕ НА (НЕ) МИРОТ НА БАЛКАНОТ И ПОШИРОКО

107 години од Букурешкиот договор, 10 август 1913г 19 години од Охридскиот рамковен договор 13 (10) август 2001г Пишува Елизабета Чингарова Матевска *НЕ СЛУЧАЈНО овакви црни настани, инсценирани во темните кулоари на заговорниците на најдолниот човечки род, тенденциозно се случиваат на ист датум. Симболиката на повторувањето на овакви грозоморни расчеречувања и бришења на еден народ, дефинирани на ист датум, дури и 100-тина години покасно, е со единствена цел, врежување на не афирмативното во колективната меморија со цел на дезорганизираност, пониженост, анксиозност, резингираност. По некоја не предвидена предходно не превземена активност вториот настан, официјално ‘касни‘ 3 дена, поради тобожното спротивставување на дел од потписниците и покажување на наводното нивно силно патриотско чувство. Но истите, под притисок на тешки дипломати, поради нивните не примерни криминални дејанија, си потпишаа ‘како попчиња‘,…

ПрочитајМАКЕДОНИЈА НА ЖРТВЕНИКОТ ЗА ВЕЧНО ПОТКУСУРУВАЊЕ ВО ИМЕ НА (НЕ) МИРОТ НА БАЛКАНОТ И ПОШИРОКО

КУЛТОТ КОН СОНЦЕТО, СВЕТЛИНАТА, Е ДЛАБОКО ВРЕЖАН ВО КОДОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД , ПРЕКУ БОГОТ ИЛЛ, СВЕТИ ИЛИЈА, ИЛИНДЕН

Во чест на големиот македонски празник ИЛИНДЕН Пишува, Елизабета Чингарова Матевска *ИЛИ, ИЛЕ, ИЛЛ, ИЛИЈА, е древниот Бог на Сонцето, македонците го имаат Сонцето како СВОЈ симбол. ‘‘Иле, Иле, Иле, нашиот Бог најмил е. Дај ми боже мили, сила, да заштитам Македонија земја мила‘‘. Богот Иле(ИЛЛ) музеј во Истанбул ЛЕГЕНДАТА за почетокот на Македонија, вели,БОГОТ на Сонцето ИЛЕ (ИЛЛ) се вљубил во Божицата МА. Паѓа на земјата и се соединува со Божицата МA, Од нивниот род на Свет доаѓа Македон , cин на Бог…ИЛЕ (ИЛЛ) Богот на Сонцето е симбол на Cонцето, Светлината, Божицата МA, Мајка, Богородица, симбол на цвеќето, ТАКА И СЕ ПРЕТСТАВЕНИ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ, СО СОНЦЕ И РОЗА НА СРЕДИНАТА. М А К Е Д О Н И Ј А - ЗЕМЈА на БОЖИЦАТА МАЈКА,…

ПрочитајКУЛТОТ КОН СОНЦЕТО, СВЕТЛИНАТА, Е ДЛАБОКО ВРЕЖАН ВО КОДОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД , ПРЕКУ БОГОТ ИЛЛ, СВЕТИ ИЛИЈА, ИЛИНДЕН

ЦРВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН КИЛИМ, ИСТКАЕН ОД БЕЗБРОЈНИ НИТКИ ОД МАКЕДОНСКА КРВ, СОЛЗИ, ДАМАР, НАДЕЖ, БОРБА, ЖИВОТИ, НЕКОЈ САКА ДА ГО ПРЕТВОРИ ВО ИЗЛИТЕНА ЧЕРГА!?

пишува Елизабета Ч. Матевска ‘Finita la comedy‘, дали и 2000-те приговори беа само дел од целата фарса. Ни стана ли јасно дека со избори не се спасува Македонија, не со овакви избори, во кои не се цени гласот на гласачот, суверенот, туку настапува бројачот! Овие предвремени парламентарни избори се нелегитимни во целост, од пробивање на законскиот рок, организирање во тек на невидена епидемија на ковид 19, игнорирање на правото да бираш и да бидеш биран, очигледното неколку месечно поткупување на огромен број на население, потвдрените сознанија за евидентно фалсификување на записниците. Повеќе од јасно е дека изборните единици и непристојниот количник на донтовиот модел се етаблиран систем со единствена цел на владеење на големите партии, (овзможување албанскиот електорат секогаш да добива а македонскиот да губи), немање слух за…

ПрочитајЦРВЕНИОТ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН КИЛИМ, ИСТКАЕН ОД БЕЗБРОЈНИ НИТКИ ОД МАКЕДОНСКА КРВ, СОЛЗИ, ДАМАР, НАДЕЖ, БОРБА, ЖИВОТИ, НЕКОЈ САКА ДА ГО ПРЕТВОРИ ВО ИЗЛИТЕНА ЧЕРГА!?

ЦРКВАТА-МУЗЕЈ СВЕТА СОФИЈА, ПОЗНАТА КАКО АЈА СОФИЈА, ВО ИСТАНБУЛ, ПО ВТОР ПАТ СЕ ПРИМЕНУВА ВО ЏАМИЈА !?

Нејзиниот градител, МАКЕДОНЕЦОТ ЈУСТИНИЈАН ПРВИ, ГОЛЕМИОТ ИМПЕРАТОР ИЗГРАДИ ВЕЛЕЛЕПНА КАТЕДРАЛА, СВЕТИЛИШТЕ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЈАНСТВО, НО НЕ ЏАМИЈА! Пишува Елизабета Ч. Матевска, член на претседателството на „Родина Македонија“ Мај 1453…‘‘Четири дена подоцна целиот град бил покриен со слаба магла, која не претставува вообичаена метеоролошка појава во месец мај, во тој дел од светот. Кога маглата се дигнала истата вечер, чудна светлина почнала да се појавува околу куполата на црквата Света Софија. Оваа светлина била протолкувана како Светиот Дух да ја напушта катедралата.‘‘Црквата Света Софија ( Пресвета мудрост) ГРАНДИОЗЕНБИСЕР И АРХИТИП НА НЕВИДЕНО НЕИМАРСТВО НА ГРАДИТЕЛИТЕ,КОИ УСПЕАЛЕ ДА НАПРАВАТ ЛЕБДЕЧКА КУПОЛА, 'НИ НА НЕБО НИ НА ЗЕМЈА‘.Света Софија, првично изградена како катедрала на Источното Римско Царство во 537 година, била претворена во џамија од османлискиот султан Мехмет Освојувачот во 1453…

ПрочитајЦРКВАТА-МУЗЕЈ СВЕТА СОФИЈА, ПОЗНАТА КАКО АЈА СОФИЈА, ВО ИСТАНБУЛ, ПО ВТОР ПАТ СЕ ПРИМЕНУВА ВО ЏАМИЈА !?

24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

Ден на сесловенските просветители, ден на светите солунски Браќа Кирил и Методиј, се празнува на 24 мај (11 мај), денот кога е започната Моравската мисија. Ден на основачите на првата словенска азбука глаголицата составена од 41 буква преставник на Кутмичевската  школа, покасно упростена во кирилица со 31 буква претставник на Преславската школа. Некаде од 1960 год овој празник традиционално се чевствува  во Рим на гробот на Светителот Св Кирил во цркавата Св Климент и официјална посета на римскиот Папа. Сатисфакција е што оваа година поради епидемијата на Ковид 19 ќе нема чевствување, односно лицемерие од оваа нелегитимна власт која сите заслуги на македонската историја од овој период  на златен послужавник и ги подари на бугарската историја! *Охрид, попладне, жежок август, 1960 и некоја, се качуваме по стрмнината кон…

Прочитај24 МАЈ ДЕН НА СЕСЛОВЕНСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ, СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

ЗЕЛЕН ГРАДОНАЧАЛНИК, ЗЕЛЕН ГРАД !?

Петре, Вети, ‘‘СКОПЈЕ ЗЕЛЕН ГРАД‘‘ и посади трева на Плоштад! Петре, Вети, ‘‘СКОПЈЕ ПАМЕТЕН ГРАД‘‘, останува да видиме како ќе ни го демонстрира тоа! Вети и БИ, реализира, сведоци сме на ‘зеленото чедо‘ на Петрета на Плоштадот во главниот град, на Плоштадот Македонија, упс, како ли го нарече сега оваа власт? Дали е поради ветувањето или поради носталгијата кон ‘зеленото кругче‘ на сред плоштадот, останато како дел од кружниот тек, од времето кога на Плоштадот се движеа автомобили. Да, долг период Плоштадот беше и најголемиот паркинг во градот! Петре, Вети, Скопје ЗЕЛЕН ГРАД и посади трева на плоштад! Петре, Вети, Скопје ПАМЕТЕН ГРАД, останува да видиме како ќе ни го демонстрира тоа! Времиња, сепак Плоштадот оваа година полни точно 100 год. Не е ни чудо да можеби и…

ПрочитајЗЕЛЕН ГРАДОНАЧАЛНИК, ЗЕЛЕН ГРАД !?

РОДИНАТА МАКЕДОНИЈА МОРА ДА БИДЕ ПОСЕАНА СО ЗДРАВОТО СЕМЕ НА РОДОЉУБИЕТО!

Премногу денковци со малецки умови, лилиња, синови и ќерки на тате и мама!? Доследни или не на делото на своите створители!?Цилиња, фрчиња, црвендачиња, вилипчиња, такифитиња, камбовчиња, ратки и раткини синови, сите ‘блажени‘ деца на своите предци!? Се до искотот мотикар, од предок арамија!Сите, од првиот до последниот, закотвени во лежерниот комформизам во институти, академии, универзитети, власт, амбасадори, претставници во највисоките светски организации.Една цела булумента отпадници се искоти од не наследници од тие кои ја градеа оваа земја, натопена со крв, желна за слобода и опстанок, просперитет, желна за мир и спокоен достоинствен живот.Конквистадорите рушеа туѓи цивилизации а овие ја рушат својата родна грутка!Од каде на ова свето тло, 30 пати спомнато во Книгата над Книгите, Библијата, се искоти толку отпаднички одрод.Ова македонско тло, натопено со револуционерна света крв!Зародиш,…

ПрочитајРОДИНАТА МАКЕДОНИЈА МОРА ДА БИДЕ ПОСЕАНА СО ЗДРАВОТО СЕМЕ НА РОДОЉУБИЕТО!

ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА ЗАПОЧНА ОД МАКЕДОНИЈА ОД ВЕЛИКИОТ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,

дали таа ќе го смени насилно демонстрираниот хегемонистички правец, насочувајќи го кон нејзиниот изворен хуманистичко просперитетен модел на взаемно почитување на народите. Се поставува логично прашање, дали грото светско население се уште не сфаќа дека ширењето на пандемијата на коронавирусот  ковид 19, на планетава,  системски го менува светското општевствено уредување . Индициите не се јасно дефинирани  во кој правец ќе бидат сериозните промени, а не е за занемарување  дека тие  во голема мера ќе зависат  од конкретните активности на    суверенистите, наспроти загрозените глобал-либерал-капиталисти. Со едноставни зборови коронавирусот го стопира развојниот процес на глобализацијата и го стави на масата на преиспитување на нејзината системско суштинска агенда. Според  извори на Webtribune во една спроведена анкета, своето еминентно мислење го изразиле повеќемина авторитети од различни области од повеќе држави од светот,…

ПрочитајГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА ЗАПОЧНА ОД МАКЕДОНИЈА ОД ВЕЛИКИОТ АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ,

СУВЕРЕНИЗАМ, НАРОДНА ИДЕОЛОГИЈА НА 1-от И 21-от ВЕК

Во изминативе неколку века од човековата историја продефилираа сите општествени системи именувани како капитализам, комунизам, демократија и последниов неолиберален и практично покажаа дека резултатите не зависат од името на системот, туку од устројството на тој систем во однос на природниот систем на вредности и во односот на системот кон сопствениот народ, човекот, Бога.Во сите политички системи има успешни и неуспешни примери и сите системи делат универзални вредности и отпадништво.Во суштина и самата потреба од постоење на цивилизација во седоволниот концепт на живот значи отпадништво, но за тоа во некоја друга прилика.Нашата искуствена историја како македонски народ и нашето колективно сеќавање вели дека 1000 годишната македонска античка држава е резултат на устроеност по природните принципи и вредносни системи, каде Благото на еден РОД или таканареченото БлагоРОДништво се грижи за…

ПрочитајСУВЕРЕНИЗАМ, НАРОДНА ИДЕОЛОГИЈА НА 1-от И 21-от ВЕК