ЧЕСТИТКИ ПО ПОВОД ПОБЕДАТА НА ПУТИН

Родина Македонија испрати честитка по повод победата на г-дин Владимир Владимирович Путин на изборите за Претседател на Руската Федерација. Честитката ја пренесуваме во целост: „Почитуванa екселенцијо, господин Сергеј Бездникин, Амбасадор на Руската Федерација во Република Македонија,Политичката партија Родина Македонија Ви го честита Вам, на персоналот на руската амбасада во Република Македонија,како и на целиот руски народ, повторниот избор на г-дин Владимир Владимирович Путин за Претседател на Руската Федерација.Со повторниот избор на почитуваниот г-дин Владимир Владиморович Путин се надеваме дека ќе продолжи процесот на евро-азискитеинтеграции како и на создавање на услови за воспоставување на новиот слободен поредок во светот.Родина Македонија, исто така, очекува дека неповолните политички односи, случувања и состојби во Република Македонија во блиска иднина ќе завршат и дека со тоа ќе се создадат услови за нормализирање на…

ПрочитајЧЕСТИТКИ ПО ПОВОД ПОБЕДАТА НА ПУТИН

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 15.3.2024 (петок), 21:30

ТЕМА: „ИМУНИЗАЦИЈА ИЛИ ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАТИЈА“ УЧЕСНИЦИ: ГОРДАНА ГОЏО, член на Претседателството на Родина Македонија ТОМЧЕ ШИРКОВ, член на Претседателството на Родина Македонија На јутуб и рамбл каналот на Родина Македонија https://youtube.com/live/8_y3AitZSeE?feature=share

ПрочитајРОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 15.3.2024 (петок), 21:30

РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ЗАБРАНА ЗА ВЛЕЗ НА НЕВАКЦИНИРАНИТЕ ДЕЦА ВО ГРАДИНКИТЕ

РОДИНА МАКЕДОНИЈА најостро ги осудува мерките донесени од Министерството за здравство да не се примаат дечиња во градинка поради непримена ДТаП вакцина. Оваа мерка извршува дискриминација според здравствен статус и претставува грубо кршење на правото на родителот да донесе информирана одлука за здравствената заштита на своето дете, односно грубо го прекршува начелото на информирана согласност во медицината, кое е нагласено во член 3 став 2 од Картата на основните права на Европската Унија (2010/C 83/02), кој гласи: „Во областа на медицината и на биологијата следното МОРА да бидат почитувано, посебно: а) слободната и информирана согласност на засегнатото лице, според процедури одредени со закон.“ Ова начело е втемелено и во Конвенцијата за заштита на човековите права и достоинството на човечкото суштество во однос на примената на биологијата и медицината…

ПрочитајРЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ЗАБРАНА ЗА ВЛЕЗ НА НЕВАКЦИНИРАНИТЕ ДЕЦА ВО ГРАДИНКИТЕ

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 8.3.2024 (петок), 21:30

ТЕМА: „ЕДЕН Е ИЗБОРОТ"!? СДС=ДПМНЕ УЧЕСНИЦИ: НИКОЛА ЧОНЕВСКИ, член на Претседателството на Родина Македонија ЗОРАН ЈОВАНЧЕВ, Претседавач на Претседателството на Родина Македонија ТОМЧЕ ШИРКОВ, член на Претседателството на Родина Македонија На јутуб и рамбл каналот на Родина Македонија https://www.youtube.com/live/GgPyg2JLhgo?si=X5xz-C5X3IIKbhpf

ПрочитајРОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 8.3.2024 (петок), 21:30

НОВИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ – НОВ ЕТНОЦИД ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ

Колумна: Коста Јовчевски – Корчагин, Претседавач на Советот за Родина Во фаза сме кога наголемо се шпекулира и се малтретира народот во врска со издавањето на лични документи за македонските граѓани, а во согласност со т.н. „Преспански договор“. Според овој „договор“ личните документи требаме да ги промениме до 12 Февруари иако сега тој рок ќе биде нешто продолжен. Продолжен или одложен, но не и преиспитан, па се до негово укинувањ.             Уште во членот 1 точка 3 потточка а) од договорот променето ни е вековното име и некој се согласил дека „Официјалното име на Втората страна ќе биде „Република Северна Македонија“, што ќе претставува уставно име на Втората страна и ќе се употребува erga omnes...“ (а, како ли можеле предвреме да бидат толку сигурни дека тоа име навистина…

ПрочитајНОВИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ – НОВ ЕТНОЦИД ВРЗ МАКЕДОНЦИТЕ

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 1.3.2024 (петок), 21:30

ТЕМА ИЗБОРИ: „Најдобра демократија е непостоењето на демократија" УЧЕСНИЦИ: ТОМЧЕ ШИРКОВ, член на Претседателството на Родина Македонија РИСТО НИКОВСКИ, поранешен дипломат На јутуб и рамбл каналот на Родина Македонија https://youtube.com/live/6sazK6CzdPM?feature=share

ПрочитајРОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 1.3.2024 (петок), 21:30

РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ПРЕДЛОГОТ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ГРАДЕЊЕ, ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

Родина Македонија има сознанија дека во Собранието на Република Македонија е во тек постапката по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за градење, по скратена постапка (со европско знаменце). Подносител на Предлогот на законот е пратеникот Скендер Реџепи. Родина Македонија изразува најсериозна загриженост во врска со овој Предлог, со оглед на тоа дека тој навестува спроведување на една идна неодржлива и крајно неприфатлива состојба во поглед на државното земјиште, мотивирани од прикривањето на веќе сторениот криминал со насилно и противправно приграбување на државното земјиште за лични цели, во случајов, за градење, односно веќе изградени семејни објекти за домување. Имено, во поднесеното Образложение на Предлогот се аргументира со тоа дека на сопствениците на ваквите објекти треба да им се овозможи добивање на одобрение за градење на…

ПрочитајРЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ПРЕДЛОГОТ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ГРАДЕЊЕ, ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

ЗАПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА СОБИРАЊЕ НА ПОТПИСИ ЗА НЕЗАВИСНИОТ КАНДИДАТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ, ПРОФ. ВЕЛО МАРКОВСКИ

Започа постапката за собирање на 10.000 потписи за независниот кандидат за Претседател, проф. Вело Марковски. Рокот за собирање потписи започнува на 23-ти февруари (петок) и завршува на 8-ми март (петок). Поддршката за кандидатурата на проф. д-р Вело Марковски е уште една можност за вистинска демократизација на Република Македонија и заштита на македонските национални интереси. Проф. Вело Марковски е вистински одговор за предизвиците кои се предизвикани од геополитичките промени, но и од здравствените глобални кризи со пандемиите кои се очекуваат во блиска иднина. Во суштина, тоа е родољубив чин на секој еден припадник на македонската нација. Нотари, работно време (8:00-16:30): Андријана Ѓорѓеска, Општина Аеродром, нас. Ново Лисиче. Адреса: Бул. Видео Смилевски Бато бр.22/1-3. Хакија Чоловиќ, Општина Кисела Вода, нас. Драчево. Адреса: Ул. Ниџе Планина бр. 16, пред бензинската пумпа…

ПрочитајЗАПОЧНА ПОСТАПКАТА ЗА СОБИРАЊЕ НА ПОТПИСИ ЗА НЕЗАВИСНИОТ КАНДИДАТ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ, ПРОФ. ВЕЛО МАРКОВСКИ

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 23.2.2024 (петок), 21:30

ТЕМA: ПРЕСТОЈНИТЕ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ ИЗБОРИ ПРАШАЊА ОД ГЛЕДАЧИТЕ УЧЕСНИЦИ: ВЕЛО МАРКОВСКИ - Кандидат за Претседател на Република Македонија ЗОРАН ЈОВАНЧЕВ - Претседавач на Претседателството на Родина Македонија На јутуб и рамбл каналот на Родина Македонија https://youtube.com/live/3EG-u_f8uPs?feature=share https://rumble.com/user/RodinaMakedonija

ПрочитајРОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, 23.2.2024 (петок), 21:30

КОРЧАГИН КАКО ПОВОД

  • Post category:Колумна

-Или, кој ги убиваше македонските народни херои- Колумна: Коста Јовчевски - Корчагин, Претседавач на Советот за Родина На денешен ден, на 20 Февруари 1943 година, убиен е македонскиот револуционер и партизан, Раде Јовчевски - Корчагин. Убиен е во тајна акција на бугарската окупаторска фашистичка полиција, по извршено предавство од страна на Македонец, како што честопати се случувало низ нашата тажна историја. Корчагин бил убиен иако успеал да се пробие меѓу бугарскиот олош, убивајќи еден бугарски агент, но влегувајќи во ќорсокак, бил пресретнат од друг бугарски агент, Анто Георгиев Антов, „на кого не му беше тешко, на растојание од неколку метри, да ги испука сите куршуми во градите на Корчагин“. А, на тој фашистички олош, Анто Антов, не му било нималку мачно, за да после после извршеното убиство како…

ПрочитајКОРЧАГИН КАКО ПОВОД