РЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ПРЕДЛОГОТ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ГРАДЕЊЕ, ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

Родина Македонија има сознанија дека во Собранието на Република Македонија е во тек постапката по Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за градење, по скратена постапка (со европско знаменце). Подносител на Предлогот на законот е пратеникот Скендер Реџепи. Родина Македонија изразува најсериозна загриженост во врска со овој Предлог, со оглед на тоа дека тој навестува спроведување на една идна неодржлива и крајно неприфатлива состојба во поглед на државното земјиште, мотивирани од прикривањето на веќе сторениот криминал со насилно и противправно приграбување на државното земјиште за лични цели, во случајов, за градење, односно веќе изградени семејни објекти за домување. Имено, во поднесеното Образложение на Предлогот се аргументира со тоа дека на сопствениците на ваквите објекти треба да им се овозможи добивање на одобрение за градење на…

ПрочитајРЕАКЦИЈА ПО ПОВОД ПРЕДЛОГОТ НА ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ГРАДЕЊЕ, ПО СКРАТЕНА ПОСТАПКА

РУДНИК НА СМРТТА ВО СТРУМИЦА НЕМА ДА ИМА!

Родина Македонија е згрозена од корумпираноста на судството, но и од „транспарентноста“ на „македонската“ влада предводена од Ковачевски, каде тивко во „Службен весник на Република Македонија“ бр. 141 од 4.7.2023 г. објави одлука со која се спојуваат концесиите за рудникот „Иловица-Штука“, која е клучна и која беше и најголема пречка за добивање на дозвола за експлоатација! Судството уште еднаш расцвета како пупка, под притисок на кешот, партиските интереси и интересите на меѓународните корпорации. Македонецот треба да разбере дека повеќе немаме правна држава и дека треба да ги земеме работите во свои раце. Интересно е како на владите на оваа карикатурна творба која носи име „Северна“ пред медиумите устите им се полни со демократија, транспарентност и отчетност, а во тајност носат одлуки кои влијаат на еден цел регион богат…

ПрочитајРУДНИК НА СМРТТА ВО СТРУМИЦА НЕМА ДА ИМА!

ЦЕНЗУСОИДНИОТ НИ ПРЕЦЕДНИК, РЕКОЛ-ПОРЕКОЛ

Докажаниот дуализам, во контекст на негово колебање и континуирано менување на личните ставови, на цензусоидниот претЦедател на северЏГанија, се потврди и во темата, контроверзниот договор со „Бехтел и Енка“. Со невидена брзина (за само 2 дена) го „растумачи“ фамозниот договор со „Бехтел и Енка“ за изградба на т.н. коридор 8 и делницата 10 д, без многу анализирање (а само пред некој ден рече дека дел од законите не ги прифаќа) и на пресот од 29 мај 2023 година рече дека ќе ги потпише указите за 5-те изгласани закони кои се услов за започнување на работа на автопатот. Помпезно не извести дека ќе ги потпише указите за сите пет измени на законите или веќе ги потпишал, кој да го верува, односно, измени на Законот за работните односи, на Законот…

ПрочитајЦЕНЗУСОИДНИОТ НИ ПРЕЦЕДНИК, РЕКОЛ-ПОРЕКОЛ

ДРЖАВАТА НАСУШНА ПОДАЈ НИ ЈА НАМ ДЕНЕС

ПИШУВА МАРТИН БУРОВСКИ. ЧЛЕН НА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА РОДИНА МАКЕДОНИЈА Уште во 2018 година кога за втор пат ја напуштив државата поради школување, отецот ме благослови и рече: „Ја напушташ Македонија кога е во едно големо искушение”. Но, тогаш бев помлад и секако колективната свест како уметник не ми дозволуваше да ја заборавам Татковината. По моето враќање дома и до ден денешен искушенијата сѐ повеќе и повеќе вријат и зовираат на нашето тло и нашата Татковина како да го губи тлото под нозе. Навидум личи дека нашата земја има премногу народ, па не водиме грижа еден за друг и затоа млади, а и постари животи згаснуваат сѐ повеќе и повеќе. Мојата порака е дека животот не е борба! Животот е љубов и смирение пред Бога. Така никој нема да…

ПрочитајДРЖАВАТА НАСУШНА ПОДАЈ НИ ЈА НАМ ДЕНЕС

ЗАБЕГАВТЕ 780% !

Уставниот суд, инаку уште една недостојна институција која зема плата од Буџетот на Република Македонија, односно од народната каса, а кој испорачува континуирана неправда, непочитување и кршење на Устав, државен удар, прогон на луѓе кои бранеле Устав, донесе одлука, после која функционерите може да си ги зголемат платите за 78%, но и платите на самите „чесни“ судии. Па така Претседателот, кој својот народ си го нарече стока и кој не би живеел во земјата на која е Претседател, една случајна личност на таа позиција, ќе зема народни пари, незаслужено од 93.000 на 165.000 денари. Пратениците, посебен вид на луѓе, безрбетници, кои предадоа се што можеше да се предаде од унитарност, знаме, име, идентитет, ќе земаат народни пари незаслужено, од 60.000 денари на фантастични 103.000 денари. Премиер, министри, заменици…

ПрочитајЗАБЕГАВТЕ 780% !

ХИБРИДНА ВОЈНА?!

(Родина Македонија продолжува со следењето на мега аферата ФЗО) Бесими (МФ): „Очигледен е техничкиот проблем со системот во ФЗО, и тоа е хибридна војна која не се случува само кај нас, следствено на тоа и со исплатата на платите за здравствените работници. Доколку набрзо (зборувам за ден, два) не се отстрани проблемот со системот на ФЗО, платите ќе се исплатат од Трезорот, а понатаму ќе се направи порамнување со буџетот на ФЗО. Мора да нагласам дека ФЗО има друг систем на исплата од трезорот, па затоа е проблемот. Ова е вон редовните процедури, но е во рамки на законот“. https://infomax.mk/%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC Ковачевски (ПВРМ); „Се работи за напад со ransomware. Тоа е дел од хибридната војна која се води моментално во Европа, покрај класичната војна што се води во Украина…

ПрочитајХИБРИДНА ВОЈНА?!

КИБЕР НАПАД ИЛИ САМОУТЕПУВАЊЕ ОД НЕЗНАЕЊЕ И АЉКАВОСТ?!

ФЗО извести дека на 6 февруари 2023 година настанал прекин во работата на нивниот информациски систем поради што се појавиле низа предизвици како за Фондот, така и за осигурените лица и за здравствените установи кои имаат склучено договори со Фондот да обезбедуваат здравствени услуги за осигурениците на сите нивоа на здравствена заштита (примарно, секундарно и терцијарно ниво). Како резултат на овој прекин на работата на информацискиот систем, Фондот се потпира на системот „Мој термин“, кој претставува систем за електронско закажување на интервенции и прегледи; Е-упат со уникатен број на упат поврзан со ФЗО; Е-рецепт; Електронски медицински дневник за евидентирање на медицински интервенции извршени над пациентот; Електронски здравствен картон (досие) за пациентите; Електронски индивидуални здравствени обрасци и извештаи; Balance Score Card – систем; Систем за пресметка на плата –…

ПрочитајКИБЕР НАПАД ИЛИ САМОУТЕПУВАЊЕ ОД НЕЗНАЕЊЕ И АЉКАВОСТ?!

КОЈ ЈА ЛИКВИДИРА СЛОБОДАТА НА ГОВОР ВО 21 ВЕК !?

Вчерашниот ден ни го „разубави“ уште една активност на службите на западниот протекторат „Северна“, кои заедно со демонкратите од социјалната мрежа Фејсубк и нивните локални испостави ги избришаа профилите на Зоран Јованчев, претседавач на претседателството и Владимир Трајковски, член на претседателството на Родина Македонија.Без можност за жалба! Родина Македонија за неполни три години од своето постоење доживеа полициски информативни разговори на членови на Претседателството поради протест за присилниот карантин на нашиот народ, кривични пријави, условни казни за членови на претседателството и други членови од по 2000 евра, две бришења на официјалната интернет страна, постојани блокади на фејсбук страната со преку 10000 следачи, прекини на видео подкастот „Родински разговори“, упад и бришење на содржина во телефони, итн… Интересно е што тоа доаѓа од домашни и надворешни центри на кои…

ПрочитајКОЈ ЈА ЛИКВИДИРА СЛОБОДАТА НА ГОВОР ВО 21 ВЕК !?

ОТВОРЕНА ВОЈНА НА ДРЖАВАТА И ЗАПАДНИОТ НЕВЛАДИН ЛГТБ, СЕКСУАЛЕН СЕКТОР ПРОТИВ АКТИВИСТИ КОИ ГИ ЗАСТАПУВААТ ТРАДИЦИOНАЛНИТЕ ВРЕДНОСТИ НА МАКЕДОНСКОТО ОПШТЕСТВО!

Во нашата држава, која во суштина не е повеќе наша, туку е одземена од нас и која носи едно карикатурно име „северна“, име на франкештајн креација на западни инжинери и агентура, се води отворена војна против луѓе, активисти, организации, коалиции кои ги застапуваат и бранат традиционалните и семејните вредности на нашето општество. Дојдовме до моментот каде Јавното обвинителство и државни органи се вклучени во хајка против активисти, организации, здруженија, движења, само затоа што организираат настани кои ги бранат традиционалните и семејните вредности, испитувајќи го финансирањето на таквите настани. Го потсетуваме Јавното обивнителство и државните органи, дека има невладини организации кои беа предводници на државен удар при кој се промени името на државата Република Македонија, се урна уставниот поредок и волјата на нацијата, беа нападнати државните институции на Република…

ПрочитајОТВОРЕНА ВОЈНА НА ДРЖАВАТА И ЗАПАДНИОТ НЕВЛАДИН ЛГТБ, СЕКСУАЛЕН СЕКТОР ПРОТИВ АКТИВИСТИ КОИ ГИ ЗАСТАПУВААТ ТРАДИЦИOНАЛНИТЕ ВРЕДНОСТИ НА МАКЕДОНСКОТО ОПШТЕСТВО!

ФРАНКЕШТАЈН КРЕАЦИЈАТА „СЕВЕРНА“, КОПИЛЕ НА ЗАПАДНИТЕ СИЛИ, ПУКА ПО СИТЕ ШАВОВИ!

Пеналите за неизградениот клинички центар кои ќе ги плати македонскиот народ изнесуваат 8,5 милиони евра, во услови кога Владата промовира некакво штедење.Одговорност за овој непромислен трошок секако дека нема да има, затоа што во темниот вилает „Северна“ политичарот се штити во Курто & Мурто системот. Директорка на државна клиника за време на дежурства зема поголеми примања од повеќето директори на клиника како редовна плата, само затоа што е пулен и миленик на власта и на УЧК. Американската амбасада, односно колонијалната управа на „Северна“, ни соопштува дека Македонија, се извинуваме, Нашата земја, односно Северна, е втора по корупција во Европа. После сите социјални инженеринзи, шарени револуции на западните агентури, коi го качија ѓубрето високо во власта со цел остварување на сопствен геополитички интерес, истите говорат за корупција на тоа…

ПрочитајФРАНКЕШТАЈН КРЕАЦИЈАТА „СЕВЕРНА“, КОПИЛЕ НА ЗАПАДНИТЕ СИЛИ, ПУКА ПО СИТЕ ШАВОВИ!