Родина Македонија дава целосна поддршка на утрешниот протест на родителите против погубната политика на министерството за образование

  Згрозени сме од упорноста на министерката Цароска да ги истурка најавените ,,Реформи" во образованието со кои директно се атакува здравиот раст и развој и интегритетот на децата кои се нашата иднина. Не можеме, а да не реагираме на искажаната дрскост кога претставниците на родители кои во огромен број се спротивставуваат на целосна дигитализација во училиштата не беа примени и сослушани од оној најповиканиот – одговорниот министер на платен чек на Буџетот, оној кој е платен од истите тие родители. Го осудуваме начинот на носење на овие т.н. „реформи“ – без пилот програми, без мерење на резултати, без јавни консултации, дебати, без состаноци со родители, психолози, социолози. Како политичка партија, но пред сѐ како родители, сме загрижени и од фактот што Цароска агресивно и по секоја цена вметнува…

Continue ReadingРодина Македонија дава целосна поддршка на утрешниот протест на родителите против погубната политика на министерството за образование

9-ти МАЈ ДЕН НА ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОТ ИЛИ ДЕН НА ПОВАМПИРЕНАТА ЕВРОПА (ЕУ)

Пишува Елизабета Чингарова Матевска На 9-ти мај 2021година се навршуваат 76 години од крајот на најкрвавата, најскапа, најразорувачка, најраспространета војна во светот, започнта од темните сили на фашизмот. А веќе актуелно, наголемо се повампирени и активирани темните сили на фашистичкиот поредок, токму таму каде што и започна, во срцето на Европа. Има ли поголем доказ за повампирување на фашизмот, од тоа што еден стар исконски европски народ, македонскиот народ, се соочува и ги преживува најтешките години после Втората светска војна. Република Македонија како држава победник над фашизмот со 25.000 жртви, со самостојно извојувана победа над фашистичките окупатори, Германија, Бугарија, Италија и бројни албански балистички колаборационисти, во едно општо народноослободително антифашистичко востание со 100.000 армија. Република Македонија, во склоп на Федеративна Југославија, држава темелник на поставување на Обединетите Нации,…

Continue Reading9-ти МАЈ ДЕН НА ПОБЕДА НАД ФАШИЗМОТ ИЛИ ДЕН НА ПОВАМПИРЕНАТА ЕВРОПА (ЕУ)

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

Р Е Ш Е Н И Е На Антифашиското собрание на народното ослободуене на Македонија за заведуене на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава 2 август 1944 г. Член 1 Во македонската држава како службен јазик се заведуе народниот македонски јазик. Член 2 Ова решение влегуе веднага во сила. Во манастирот “Св.отец Прохор Пчински“, на ИЛИНДЕН 2 август 1944 год(ина). За Антифашиското собрание на народното ослободуење на Македонија. На денешен ден, на 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеци, Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јазик. Овие два датуми не се внесени во календарот за празници на Собранието на Република Македонија. Развојот на денешната македонска азбука датира…

Continue ReadingДЕН НА МАКЕДОНСКАТА АЗБУКА

НЕМА НИКАКВА КОМПАТИБИЛНОСТ ВО ДЕЛУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИТЕ КОМИСИИ НА ФРАНЦИЈА-ГЕРМАНИЈА СО МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА, НАПРОТИВ !

Пишува Елизабета Чингарова Матевска Посветено на Гоце Делчев (Ѓорѓи Николов Делчев, (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) Во последната изјава, пред неколку дена, на претседателот на македонската страна од историската комисија помеѓу Македонија и Бугарија, не знам по кој пат слушнавме, ‘‘Нема никакво приближуваање во решението за ставовите на ликот на Гоце Делчев!‘‘ Поради непримерниот вазалски однос на македонската страна во историската комисија и покрај тоа што тема на овој напис не е животот и делото за нашиот најголем револуционер, апостол на македонската борба за Слободна Македонија, но тие експлицитно јавно ја распродаваат историјата на Македонскиот народ и си поигруваат со ликот и делата на многу историски личности, посебно со ликот и делото на Гоце Делчев, кој катадневно го ставаат на маса за черечење. Поради тоа, овој текст му ГО ПОСВЕТУВАМ…

Continue ReadingНЕМА НИКАКВА КОМПАТИБИЛНОСТ ВО ДЕЛУВАЊЕТО НА ИСТОРИСКИТЕ КОМИСИИ НА ФРАНЦИЈА-ГЕРМАНИЈА СО МАКЕДОНИЈА-БУГАРИЈА, НАПРОТИВ !

ЗАПАДНИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ ВРЕДНОСТИ, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!?

Колумна Зоран Јованчев, Претседавач на Родина Македонија На нашата народна телевизија, која треба да е сервис на македонската култура, традиција и вредности, започнаа да се емитуваат одвратните системи на геј-лезбо-трансексуалната западна глобалистичка секта. Едукативен блок на Македонска Радио Телевизија (МРТ)На буквата, на буквата Л(лезбејки)На буквата, на буквата Г(Геј)На буквата, на буквата Т(трансексуалност) Едукативен блок на македонскиот народ:Ајде да почнеме од буквата Л, (лезбејки).Во македонската традиција, две жени, кои не се крвно врзани, поради својата блискост, меѓусебно почитување, љубов, пријателството го надградуваат во ПОСЕСТРИНСТВО, односно стануваат како РОДени сестри.Притоа, во тој однос се изоставени ниските страсти и други сексуално задоволувачки алатки.Таа љубов е несразмерно голема и порепрезентативна за македонската култура, традиција и начин на живеење од западната, односно лезбејската. На буквата, на буквата Г(Геј).Во македонската традиција, кога двајца мажи,…

Continue ReadingЗАПАДНИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ ВРЕДНОСТИ, ПРАШАЊЕТО Е СЕГА!?

РЕАКЦИЈА И ОДГОВОР НА НАМЕТНАТИТЕ ДИЛЕМИ

Почитувани браќа и сестри Македонци и сите добри и чесни луѓе:Родина Македонија даде поддршка на семакедонскиот протест закажан за 25.04.2021г. против хунтата, а за поддршка на браќата уставобранители, неправедно осудени и стигматизирани како терористи. Поддршката беше јавно искажана, а повикот за мобилизација на членството и симпатизерите, но и што поголема присутност беше објавена на 04.04.2021год. непосредно по пријавувањето на протестот од страна на Светскиот Македонски Конгрес. Со цел да се избегнат сите инсинуации, тенденции и лукаво-политикантски спинови,Родина Македонија сака јавно да ги потврди следниве ноторни факти: Протестот е во организација на “Македонците од светот” - повеќе здруженија и организации сплотени во координативна мрежа (не го употребувајте туѓиот збор дијаспора), кој во Р.Македонија е пријавен и покренат од СМК.Родина Македонија даде безрезервна поддршка на настанот веднаш по директното обраќање…

Continue ReadingРЕАКЦИЈА И ОДГОВОР НА НАМЕТНАТИТЕ ДИЛЕМИ

ДРЖАВЕН УДАР, ЕКОНОМСКО ПУСТОШЕЊЕ, А СЕГА И БИО ТЕРОРИЗАМ!

Франкештајн чудовиштето „Северна“, креација на западните служби, создадено во хибридна војна со државен удар, стана и БИО терорист со скафандер. Го возат во амбулантно возило, го внесуваат во тоа што треба да е дом на демократија, Собранието, а кое веќе подолго време е претворено во јавна куќа, правејќи т.н. огромен кластер. Вообичаено Холивуд, Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, прават вакви сцени за да оправдаат одредена воена интервенција на Блискиот исток. Кај нас таа улога ја има СДС, предводена од Зоран Заев, која со своите постапки сѐ повеќе наликува на секта, отколку на некаква политичка партија. Да ги потсетиме Зоран Заев, Кризниот штаб, министерот Филипче како лицитираа со умрени секој ден, со број на казнети граѓани за неносење маски, како со мерките го опустошија македонското општество и економија, нови милијарди долг, а…

Continue ReadingДРЖАВЕН УДАР, ЕКОНОМСКО ПУСТОШЕЊЕ, А СЕГА И БИО ТЕРОРИЗАМ!

МЕРКИ БЕЗ РЕЗУЛТАТИ, БЕЗ ОДГОВОРНОСТ, БЕЗ ОСТАВКА!

Република Македонија запаѓа во сѐ подлабока економска, социјална, здравствена и национална криза.Општествениот систем кој ни е оставштина од минатиот век, нереформиран, подигнат на подобност и кодoшлак, криминал и корупција, продолжи да владее.Единствена новина е центарот на кој служи, сега е малку позападно. Театарот што се креира со некаква стратегија и загриженост на „државниот врв“ и Кризниот штаб за кризата со Ковид 19 е ефтина претстава платена со животите на нашите најмили.Прес конференции исполнети со политички маркетинг, празнотија, беда и демагогија.. Наместо да се применат успешни терапии, усвојат здравствени протоколи, засили примарното здравство, мобилни екипи, мобилни болници, дополнителни капацитети за хоспитализирање, квалитетни медикаменти, подигање на имуниот систем кај населението на природен начин, ние се наоѓаме во состојба како вирусот да ни се појавил вчера.Луѓе ни умираат од банални причини,…

Continue ReadingМЕРКИ БЕЗ РЕЗУЛТАТИ, БЕЗ ОДГОВОРНОСТ, БЕЗ ОСТАВКА!

ПОДДРШКА ЗА УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ!

Родина Македонија смета дека Р.Македонија е владеена од тоталитарна и деструктивна хунта која што уништува се македонско. Нејзиното владеење започна со фрлањето во зандана на нашите браќа уставобранители, кои го бранеа уставниот поредок на Република Македонија. На 27.04.2017 година започна погибелта на Македонија и Македонците со фингираниот случај "жртви на тероризам". Истиот фингиран и крајно перфиден настан беше искористен за правење пуч врз легитимната власт, настан кој е финале на хибридната војна водена од надвор. Во тој подмолен чин хунтата осуди луѓе само затоа што пееле песни во "Народното собрание на Р.Македонија", додека во истиот ден НЕУСТАВНО, надвор од СОБРАНИСКА СЕДНИЦА, БЕЗ ПОТРЕБНО МНОЗИНСТВО избра Претседател на Собрание.Осуди родољуби и честити луѓе на 20 години затвор за две шлаканици или скубење за коса. Вистинските терористи тогаш го започнаа…

Continue ReadingПОДДРШКА ЗА УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ!

АНТИМАКЕДОНСКИ САНКЦИИ КОН РУСИЈА!

Високиот претставник на ЕУ за надворешни работи и безбедоносна политика, Џозеф Борел, на 30 Март ни соопшти дека евроатлантскиот проект „Северна“, заедно со Црна Гора се приклучиле кон антируските санкции на ЕУ,  во врска со случајот Навални. За разлика од Русија, Македонија дозволи да ѝ се случи Заев, кој воден од агенти на западните служби, го урна уставниот поредок на Република Македонија, промени име спротивно на Уставот и меѓународното право, а во тек е и нарушување на унитарниот карактер на Република Македонија, со т.н. попис на албанската дијаспора. Бедно е однесувањето на оваа т.н. влада на „Северна“, која во исто време примаше помош од Руската Федерација, јавно декларираше пријателство и се потпишуваше на санкциите кон Русија. Таквото однесување воопшто не е македонско, туку дволично и со двојни стандарди…

Continue ReadingАНТИМАКЕДОНСКИ САНКЦИИ КОН РУСИЈА!