КРУМОВКА ИЛИ ТЕВТОНСКИ ШЛЕМ?

Колумна: Томче Ширков, член на Претседателството на Родина Македонија Гледам огромна паника и нервоза се подигна за капата на "вмровците" на илинденскиот марш...ни едните, ни другите поим немаат, вклучително и тие што ја носат. Па ајде да ги разјасниме основните поими: 1) Капата не се вика "Александровка" туку крумовка, или крумка. Зошто се вика така? Затоа што е буквално реплика на поткруната на булгарскиот каган (подоцна и хан) Крум Омур. Хуно-Туранските народи се степски народи и поради постојаните ветришта во задкавкаските степи носеле кожни капи, а владетелите поткруна. 2) Кој е Корум Омур ? Словенски се изговара Крум, син на каганот Кардам Дул, и татко на Ханот Омуртаг. Тој е човекот кој од од черепот на императорот Никифор си направил чаша (пехар за вино), запомнет по своите злосторства…

Continue ReadingКРУМОВКА ИЛИ ТЕВТОНСКИ ШЛЕМ?

ЗАОСТРУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА НЕЗАВИСНИ ЛИСТИ Е СКАЛИЛО ПОГОРЕ КОН ТОТАЛИТАРЕН ХИБРИДЕН РЕЖИМ!

Отворените листи се одлика на вистинските демократски друштва. Заострување на условите за поднесување на независните листи, за кои ќе се бара потпис на 2% од вкупниот број на избирачи во општината, претставува уште еден удар врз демократијата во Република Македонија, која сѐ повеќе станува ексклузивно право само за партии кои се под контрола на македонската длабока држава и странските центри. Нам ни е целосно јасно, дека влезот во системот на независни не контролирани субјекти и вистински народни претставници, директно ги загрозува Кутро$Мурто CO, кои заедно се во криминал од милијарди евра во изминатите 30 години, но и гарант за сите анти-македонски проекти на западните центри на моќ. Дека се почитувани некакви препораки, за унифицирање на прагот на неопходни потписи за поднесување на независните листи од страна на ОДИХР/ОБСЕ…

Continue ReadingЗАОСТРУВАЊЕ НА УСЛОВИТЕ ЗА НЕЗАВИСНИ ЛИСТИ Е СКАЛИЛО ПОГОРЕ КОН ТОТАЛИТАРЕН ХИБРИДЕН РЕЖИМ!

СТЕКНАТА РЕАЛНОСТ

Колумна: Томче Ширков, член на Претседателството на Родина Македонија Сигурно се прашувате каква врска имаат платата од 750 € и "збогатената потрошувачка кошничка" со локални избори, месни проблеми и општини??? Па имаат, во Северџистан и #НовотоНормално се е нормално! Имено, од кога „Мицињата“ видоа каква нуклеарно разорна моќ постигна лагата на црпле -" Плата 500€ за секого", „го советуваа“ да го покачи влогот со " Плата 750€ за секого", како да не можеа да бидат поиздашни па нека ни ‘‘дадат‘‘ по 1000€, зошто да не, ако лажеш лажи нескромно. А ‘‘Државата за Сите‘‘ еволуира во ‘‘Држава на Сите Луѓе‘‘. Се прашувате како е можно, да се нуди висока плата, потрошувачка кошничка и луксуз на локални избори? Во состојба во која галопирачки и девастирачки прогресираат: 1) Преспански-Северџистан 2) Тиранска…

Continue ReadingСТЕКНАТА РЕАЛНОСТ

ЗЛОУПОТРЕБАТА НА ЕВРОПСКОТО ЗНАМЕНЦЕ Е ТРАНСПАРЕНТНО БЕЛО ЗНАМЕ ПРЕД ГОЛЕМОАЛБАНСКИТЕ АПЕТИТИ!

Во Собранието во тек е расправата за Предлог закон за добивање на македонско државјанство, инициран од страна на партиите Алијансата за Албанците и Алтернатива. Во прчијата Северџанија, Бог одамна ја однесе шегата, затоа владее лудилото и смоволието на албанските партии, цврсто подржано од двете големи политички т.н. македонски партии. Имено, наводно под плаштот решавање на статусот на граѓаните апартиди, луѓе без државјанство, се планира тотално албанизирање на Македонија, станува збор за Предлог закон со кој, наводно, треба да се реши статусот на луѓето од поранешните југословенски републики кои до денот на прогласување на независноста (8-ми септември 1991) живееле во земјава. Според кој тие ќе треба да добијат државјанство во рок од три години по стапувањето на законот во сила. Условите за добивање на македонско државјанство се граничат со…

Continue ReadingЗЛОУПОТРЕБАТА НА ЕВРОПСКОТО ЗНАМЕНЦЕ Е ТРАНСПАРЕНТНО БЕЛО ЗНАМЕ ПРЕД ГОЛЕМОАЛБАНСКИТЕ АПЕТИТИ!

ДА ГИ ВРАТИМЕ ОПШТИНИТЕ ВО СЛУЖБА НА НАРОДОТ И КАКО ДЕЛ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!

РОДИНА МАКЕДОНИЈА, ЈАВЕН ПОВИК   КОАЛИЦИЈА СО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД,  ВИСТИНСКИТЕ НАРОДНИ ДВИЖЕЊА,  до  Македонците по род и државјанство.  Креирање на НАРОДНИ ЛИСТИ И КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИЦИ И СОВЕТНИЦИ на  општините во Република Македонија. ДА ГИ ВРАТИМЕ ОПШТИНИТЕ ВО СЛУЖБА НА НАРОДОТ И КАКО ДЕЛ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА! Катастрофалната, самоуништувачка  30 годишна досегашна политичка агенда на најголемите политички партии се причина за тоталниот распад на државата Македонија, е најголемиот поттик за една оваква взаемна коалиција. Само македонскиот народ, кој е суверенот на нашата држава може и има право да одлучи кој ќе го преставува во институциите на системот. Водени од парадигмата дека секој од нас најдобро знае кој во неговата средина би можел да биде негов репрезент, упатуваме повик за предлози за кандидати за градоначалници и советници. Основната идеолошка матрица…

Continue ReadingДА ГИ ВРАТИМЕ ОПШТИНИТЕ ВО СЛУЖБА НА НАРОДОТ И КАКО ДЕЛ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА!

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ВО УЛОГА НА КОМАНДИР НА СС ДИВИЗИЈА, ЌЕ ЗАТВАРА НЕ ВАКЦИНИРАНИ!?

Пред сѐ секој слободоумен лик се запрашува, од каде тој, воопшто црпи кредибилитет и се уште е министер за здрaвство, покрај евидентниот негов неуспех во министерувањето, посебно во неуспехот со справувањето во кризата. Дали од изјавата дека ќе го вакцинира својот 12 годишен син, можеби исто како што ја вакцинираше внуката, преку капаче или можеби со предизборната малоумна парола ‘‘бесплатно здравство за сите во цела Европа‘‘!? Родина Македонија не e изненадена од најавата за следната фаза од Пландемијата „Ковид 19“, а тоа е целосно губење на индивидуалните права, кршење на Уставот, конвенциите и декларациите за човекови права и воведување на здравствена диктатура, со изолирање и дискриминација на луѓето кои не примиле вакцина. Уште на почеток, увидовме и укажавме дека се работи за Пландемија и конструкт, при што биолошкото…

Continue ReadingВЕНКО ФИЛИПЧЕ ВО УЛОГА НА КОМАНДИР НА СС ДИВИЗИЈА, ЌЕ ЗАТВАРА НЕ ВАКЦИНИРАНИ!?

РОДИНА МАКЕДОНИЈА БАРА ИТНО УКИНУВАЊЕ НА СЕОПФАТНОТО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ОД УЧИЛИШТАТА!

До нас пристигнуваат документи, кои инаку се дел од Сеопфатното Сексуално Образование (ССО), во кои се објаснува наставната програма за 7 одделение, да повториме за 7 одделение, за деца од 12 годишна воздраст. Содржината претставува СКВЕРНАВЕЊЕ на ТРАДИЦИЈАТА, МОРАЛОТ, ДУХОТ, ДЕТСКИОТ НЕВИН СВЕТ, СЕМЕЈСТВОТО, УНИВЕРЗАЛНИТЕ И ХРИСТИЈАНСКИ ВРЕДНОСТИ! Идеологијата на перверзната западна цивилизација, никогаш не била и нема да биде дел од македонската култура, традиција и начин на живеење. На нашите деца на таа воздраст треба да им се обезбедат места за детска игра, чисти тоалети, удобни столчиња, современи сретства за следење на настава, спортски активности, социјализација, природа, креативност, училни ослободени од било каква индоктринација. Наспроти да се инсистира на тн ССО да се инсистира на сеопфатен современ курикулум, наставна програма, која ќе ја припремат адеквтни експерти од…

Continue ReadingРОДИНА МАКЕДОНИЈА БАРА ИТНО УКИНУВАЊЕ НА СЕОПФАТНОТО СЕКСУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ОД УЧИЛИШТАТА!

ЗОШТО ПОРТУГАЛЦИТЕ, КОН ЕДЕН НАПАТЕН НАРОД МАКЕДОНСКИ, НАМЕСТО КАРАНФИЛИ МУ ИСПРАЌААТ ОТРОВНИ СТРЕЛИ!? ДАЛИ ФАШИЗМОТ СЕ‘ УШТЕ ВЛАДЕЕ ТАМУ!?

Зошто токму од Португалија, држава со која немаме скоро никакви посебно значителни врски, Македонија добива најголеми понижувања и навреди!? -Лисабонската декларција, од 1992год со која се забранува употреба на зборот Македонија во името на државата Македонија! Која е единстврена држава, полноправен носител на тоа име, кое и генерички и исконски ни припаѓа. -Официјалната, сега актуелна, изјава на португалската државна секретарка за европски прашања, Ана Паула Закаријаш, која точно на последниот ден на португалското претседателство со Советот на ЕУ, добивме два „данајски подарока“: македонскиот јазик го нарече „северномакедонски“ и изјави дека тој некогаш бил дел од бугарскиот јазик. Имено протече (процури) португалскиот документ, со кој требаше да има доближување на македонско-бугарските преговори, во кој недвосмислено јасно е искажано како до тргање на бугарското вето за почеток на пристапните преговори…

Continue ReadingЗОШТО ПОРТУГАЛЦИТЕ, КОН ЕДЕН НАПАТЕН НАРОД МАКЕДОНСКИ, НАМЕСТО КАРАНФИЛИ МУ ИСПРАЌААТ ОТРОВНИ СТРЕЛИ!? ДАЛИ ФАШИЗМОТ СЕ‘ УШТЕ ВЛАДЕЕ ТАМУ!?

‘ВЛАСТА‘ ПРИЗНА ДЕКА ПРОМЕНАТА НА ХИМНАТА, ЗНАМЕТО, ГРБОТ, Е ПОПОГУБНО НАСПРОТИ БРИСЕЛСКОТО КОНТИНУИРАНО НЕ!

Сепак и власта, колку и да е предавничка и неприфатена од грто народ, секако нелегитимна, призна дека промената на химната, знамето, грбот , симболите на Македонија, се попогубни за државата од континуираното добивање црвен картон од Брисел. Имено, пробниот балон за мало дневно подзасткривање на неуспехот во Брисел, сепак е пробен балон на тоа што реално не очекува. ‘Мантрата‘, ЕУ, НАТО, бескрајното повторување, начин со кој Курто и Мурто се држат децениски на власт, како да им здодеа и на погорните, па ги слушаме дури и жалопојките на предЦедникот дека не вреди да изгубиме СЕ‘ за да влеземе во ЕУ, нешто на кое не му се ни приѕира стартот! Со каква ‘храброст‘ настапуваат т.н. аналитичари кога се дрзнуваат да даваат изјави од типот, дека актуелните државни симболи не…

Continue Reading‘ВЛАСТА‘ ПРИЗНА ДЕКА ПРОМЕНАТА НА ХИМНАТА, ЗНАМЕТО, ГРБОТ, Е ПОПОГУБНО НАСПРОТИ БРИСЕЛСКОТО КОНТИНУИРАНО НЕ!

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ СО ЕФТИМ КЛЕТНИКОВ И ДАРДАН ВЕНЕТСКИ

РОДИНСКИ РАЗГОВОРИ, ПЕТОК 18.6.2021, 20.00 ЧАСОТ, НА НАШАТА ФБ СТРАНИЦА И НА ЈУТЈУБ КАНАЛОТ РОДИНА МАКЕДОНИЈА https://www.youtube.com/channel/UCHwlELkHypgfsoNqAbcmI6g! ГОСТУВААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКИ МАНИФЕСТ: ЕФТИМ КЛЕТНИКОВ, МАКЕДОНСКИ ПОЕТ, КНИЖЕВЕН И ЛИКОВЕН КРИТИЧАР, ЕСЕИСТ И ПРЕВЕДУВАЧ И ДАРДАН ВЕНЕТСКИ, МАКЕДОНИСТ. ТЕМА: МОБИЛИЗАЦИЈА НА ЦЕЛОКУПНИОТ МАКЕДОНСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ВО ОДБРАНА НА ИДЕНТИТЕТОТ, ИНТЕГРИТЕТОТ И УНИТАРНИОТ КАРАКТЕР НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА И НАРОД. ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ НА ЈУТЈУБ КАНАЛОТ НА РОДИНА МАКЕДОНИЈА И ДОБИВАЈТЕ ИЗВЕСТУВАЊА ЗА СИТЕ ВИДЕО ОБЈАВИ

Continue ReadingРОДИНСКИ РАЗГОВОРИ СО ЕФТИМ КЛЕТНИКОВ И ДАРДАН ВЕНЕТСКИ